Окръжната прокуратура във Враца прекрати днес частично разследването срещу братята Иван и Десислав Дамянови, известни още като Поничките. То бе за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Двамата братя вече не са обвинени за извършване на убийство, съобщи прокуратурата.

АУТОПСИИТЕ НА ТОДОР НЕ КАЗВАТ КАКВО Е ПРИЧИНИЛО СМЪРТТА МУ

От съобщението става ясно, че има доказателства за извършени от Поничките хулигански действия. Разследването се възлага на Районната прокуратура във Враца, която е компетентна да го извърши.

18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари след сбиване на улицата с Десислав и Иван Дамянови. Първоначално двамата братя бяха обвинени в непредумишлено убийство. След силен обществен натиск и протести прокуратурата ревизира обвинението към най-тежкото – предумишлено убийство по хулигански подбуди.

ПРОКУРОР: ТОДОР ОТИШЪЛ ПРИ ПОНИЧКИТЕ С БОКС

Назначената съдебно-медицинска експертиза обаче установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той е имал сърдечно заболяване.

"След обстоен анализ на доказателствения материал, събран в хода на досъдебното производство, и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство. Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно-следствена връзка", е заключението на прокуратурата.

ОБВИНЕНИТЕ В УБИЙСТВОТО НА ТОДОР ОТ ВРАЦА ПУСНАТИ СРЕЩУ 2000 ЛВ. ГАРАНЦИЯ

Според обвинението е доказано, че починалият младеж е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето – аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомопатия).

"При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве", казва прокуратурата. Тя посочва, че е установено, че сблъсъкът между Тодор Йорданов и двамата братя е траял по-малко от 3 минути, след което е прекратен.

ПО МЕКИЯ ЧЛЕН ЗА УБИЙЦИТЕ ОТ ВРАЦА - ДО 5 Г. ЗАТВОР

"Категорично се налага изводът, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. Т. е. действията на двамата обвиняеми не са могли да причинят и не са причинили смъртта на Тодор Йорданов. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания. С оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Иван и Десислав Дамянови са привлечени като обвиняеми, не е извършено, тъй като липсва обективна съставомерност, т.е. няма извършено убийство.", се казва още в заключението.

Постановлението за прекратяване на наказателното производство е изпратено на наследниците на починалия и може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Окръжния съд във Враца.