Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев ще открие железопътния трафик през втория Дунав мост, който носи гордото име „Нова Европа“. Първият пътнически влак, който ще свърже Видин с румънския град Калафат ще премине на 10 май 2014 г., съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

На жп гарата във Видин Гинев ще посрещне румънската делегация, водена от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке. След това ще отпътуват с първия пътнически влак до Калафат.

Въпреки че съоръжението между Видин и Калафат бе открито почти преди година, по него досега нямаше жп трафик. Основната причина затова бе, че не бе напълно уредена собствеността на моста. Конструкцията по документи доскоро се водеще изцяло собственост на българската държава. А компаниите за жп инфраструктура у нас и в Румъния трябваше да подпишат споразумение за реда на приемане и предаване на композициите, което бе невъзможно преди подялбата му между двете държави. 

Заявки за преминаване по моста не липсват. БДЖ иска да пусне международен влак от София до Будапеща, който да минава между Видин и Калафат. Румънска жп компания ще стартира редовна линия между Видин и Крайова. Товарни влакове са заявили частната Българска железопътна компания, чийто собственик е румънската "Груп Феровиар Ромън" и "Ди Би Шенкер".