Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков се сдоби с обвинение затова, че некоректно използвал правомощията си да издава нотариални заверки, съобщават от държавното обвинение. Районна прокуратура Бяла Слатина е внесла обвинителен акт срещу него за документно престъпление в качеството на длъжностно лице - чл. 311, ал.1 от НК, който предвижда до 5 г. затвор.

Свидетелката В. К. от Благоевград притежавала земеделска земя в с. Галиче, която решила да продаде. За целта се свързала по телефона със свидетелката П. Ч. и я помолила да й съдейства. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки.

На 09.09.2014 г. свидетелката П. Ч. отишла с документите и личните данни на В. К. в кметството на село Галиче, където пред Чоков положила подписи върху пълномощно и две декларации, като се опитала да наподоби подписа на В. К.

За да може да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документи, при закупуване на земеделски земи за себе си  и свои близки, обвиняемият Чоков използвал за пълномощник по сделките друг човек от с. Галиче. В нарушение на закона, Чоков удостоверил невярното обстоятелство, че подписите са положени лично пред него от В. К. Същия ден документите били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а обвиняемият Чоков е превел с пощенски запис сумата от 6 хиляди лева на В. К., описват случая от прокуратурата.

Вече са направени и експертизи, които показвали, че подписите не са истински. Засега Чоков не се признава за виновен и не дава обяснения по повдигнатото му обвинение, но твърди, че В. К. се е подписала лично в негово присъствие и е изписала имената си върху документите.

СОТИР ЦАЦАРОВ vs ЦЕНКО ЧОКОВ: РУНД II 

Неприятностите на Чоков започнаха в края на миналата и началото на тази година, след като и синовете му бяха замесени в няколко хулигански инцидента, свързани с побои. Главният прокурор Сотир Цацаров първо прати "ревизия" от ВКП на прокуратурата в Бяла Слатина, а после разпореди пък на окръжните обвинители от Враца проверка за законност на дейността в кметство с. Галиче.

МВР също влезе в селото, където установи, че Чоков отглежда 35  кошути и благородни елени без необходимите за целта документи. 

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно още, че са открити над 120 нарушения на Закона за гражданската регистрация, т.е. - регистрирани са жители незаконно. Установени са липси и в Общия регистър за нотариални заверки.

На директора на ОД на МВР Враца е предложено да се ангажира административно-наказателната отговорност на кмета на с. Галиче за установените нарушения по Закона за гражданската регистрация, казват от обвинението.