Поредното заседание срещу Гриша Ганчев и обвинените с него за организирана престъпна група продължи с разпит на свидетели, които не стана много ясно какво правят в залата.

Също като вчера бяха викани шофьори от къде ли не, които някога са превозвали захар, но присъствието им в списъка с призовани будеше по-скоро смях и шеги у присъстващите в залата.

В чест на прокуратурата, тя днес пледира да се заличат от списъка 5-има, чиито разпити предстоят, защото нямали отношение към предмета на делото.

Обаче останалите... 

Във вчерашния ден един от тях започна да разказва подробности как се е развел с жена си и опита да конкретизира с реплики на двамата при раздялата.

ДЕЛОТО "ГРИША ГАНЧЕВ": ПРОТЕКЪЛ СКЛАД, ФРИЗЬОРКА СВИДЕТЕЛ И ЕДИН СЧУПЕН КАМИОН

Днес пък чак от Девин бе призован Петър Петров, колкото да заяви, че през 2012 г. е правил няколко курса (с камион "ДАФ"!) от Бургаския захарен завод до "Пловдив или Пазарджик", но не помни нищо повече. От всички фирми, които са посочени в обвинителния акт, той чувал името само на едната.

На въпрос - познава ли някой от залата, той се обърна и заяви: "Само от телевизора", гледайки адвокатката на Ганчев Татяна Дончева, която обичайно седи по-напред.

- Видя ли, баш тебе ще те разпознаят - подметна със смях един от другите адвокати към Дончева.

- Ама моля ви се, по-сериозно - не виждам какво забавно има - скастри ги председателката на състава на Специализирания наказателен съд.

Единственият друг свидетел преди него беше Георги Сакалийски, безработен от София, който обяви, че бил "нещо като управител" на фирма, която познати го накарали да регистрира на свое име през 2011 г. Той също даде впечатлаващи показания от около 5 минути общо. Понеже нямало с какво да се прехранва, за тази работа му давали от време на време събота и неделя по 50-60 или 20 лв... Не познавал никого, освен някакъв счетоводител Ивайло, който движел всичко. Но пък той не е сред призованите. Дори дружеството не търгувало със захар, а със студен чай и кроасани.

Любопитно е, че още на досъдебното производство Сакалийски е заявил, че фирмата на негово име никога не е имала бизнес отношения с дружествата, за които става въпрос в делото. Какво изобщо прави в списъка със свидетели, питаше се адвокат Дончева.

На изконния въпрос познава ли някого от залата, той се огледа и каза:

- Само г-н Ганчев. Аз съм фен на "Лудогорец", но него го познавам...

- Е, това не трябваше да го казваш - прояви чувството си за хумор от залата Ганчев.

В СЪДА ЗВЪНВА ТЕЛЕФОН... ГАНЧЕВ: БОЙКО БОРИСОВ ЛИ ВИ СЕ ОБАЖДА

Адвокатите зададоха единствен въпрос на свидетеля - как е бил призован. Той каза, че "намерил някаква бележка на вратата".

От другите трима, насрочени за деня, никой не дойде, а единият няма и да бъде търсен - прокуратурата се отказа от него.

Делото продължава на 24 март.