Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че има потенциалната здравна заплаха за България от бежанския поток.

"Това, което наблюдаваме на гръцко-македонската граница - има предпоставки за епидемия и за заболявания, които са забравени", каза Цветанов в отговор на журналистически въпрос след днешните консултации при президента.

Той обаче подчерта, че благодари на екипа на ВМА, който е подготвен и наскоро е имал презентация по темата.

МОСКОВ: РЕШЕНИЯТА НА СЪДА НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ, ИЗПЪЛНЯВАТ СЕ

Цветанов коментира и решението на Конституционния съд срещу реформата на Петър Москов - че след като се запознаят с мотивите, управляващите ще се съобразят. Цветанов поясни, че шефът на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова заедно с МЗ ще могат да изградят стъпки, които трябва да бъдат реализирани, но очевидно трябват и законови промени.

ОПОЗИЦИЯТА ЗА МОСКОВ: ДА СИ СЪБИРА ЧУКОВЕТЕ И ДА СЕ ИЗНАСЯ

"За 2015 г. има повече здравни вноски, които са събрани - 85 млн. лв. Националната здравна каса за 2015 г. приключи без дефицит и смятаме, че това са реални стъпки", защити Цветанов политиката на здравното ведомство.

Той изрично благодари на 43-ото Народно събрание, а след това и на президента Росен Плевнелиев за политическите консултации, които водят до консенсус и стабилност:

"43-ият парламент показа нов модел на политика в България. Въпреки различните мнения ние успяваме да формираме мнозинства. Нека да очертаем и заслугата на президента за всичко това, което се случи през последните години. В 42-рия парламент имаше непрекъснато противопоставяне, спомнете си какво стана и в лятото на 2013 г. - и президентът бе натоварен с една отговорност да съставя служебно правителство, което осигури едни нормални избори."