Най-възрастният действащ президент в света - 92-годишният лидер на Зимбабве Роберт Мугабе, е изчезнал, съобщи късно снощи изданието "Newsweek".

В понеделник водачът отпътувал от страната си за Индия, където трябвало да посети Световния фестивал на културата в Ню Делхи, който започна в петък.

В сряда обаче Мугабе отменил визитата си в азиатската страна. Говорителят му Джордж Чарамба е съобщил, че причината е в "съществени неадекватности в протокола и мерките за сигурност" на фестивала. Обещанието на Чарамба е, че лидерът ще се завърне в Зимбабве до два-три дни. От сряда обаче вероятното местонахождение на дългогодишния президент е в сферата на догадките, обяснява "Newsweek".

До момента Мугабе не се е прибрал в Зимбабве, а спекулациите къде е изчезналият президент растат. Едно от най-сериозните предположения е, че той е в Сингапур, където и преди време е получавал медицински грижи. През 2011 г. в американски дипломатически грами, изтекли в Wikileaks, пишеше, че вождът на Зимбабве е страдал от рак на простатата.

РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА МУГАБЕ Е КАТО ТОЗИ НА ХРИСТОС

Граждани на Зимбабве вече са започнали да призовават в Twitter и останалите социални мрежи президентът им да бъде върнат в страната си. Публикациите са с хаштаг #BringBackOurBob (#Върнете нашия Боб).

Отсъствието на Робърт Мугабе означава, че вицепрезидентът Емерсон Мнангагуа поема ролята на управник. Намерението на Роберт Мугабе обаче винаги е било да живее до 100 години и да не се пенсионира.