Норберт Блюм, бивш германски министър на труда и социалното дело, днес опъна палатка в бежанския лагер в Идомени на гръцко-македонската граница, където ще прекара нощта срещу неделя. Така той демонстрира съпричастност със съдбата на бедстващите хора, но и протест срещу държавите в Европа, затворили границите си.

Християндемократът Блюм е на 80 години. Той беше министър във всичките правителства на Хелмут Кол – от 1982 до 1998 г. Блюм отдавна не е във властта, но никога не е загърбвал проблемите в политиката. Той продължава да е канен на диспути и за участие в политически тв предавания, харесван е и като автор с издадени много трудове.

Днес в Идомени той нарече положението в лагера “удар срещу хуманността” и допълни:

“Този вид бруталност е недостоен за европейската култура. Това е истински позор!”

Вестта за пристигането на Блюм в Идомени предизвика истински възторг сред бежанците, които скандираха:

“Thank you, Germany!” (Благодаря, Германия!)

Блюм подложи на остра критика Австрия и последвалите я европейски страни, които решиха да затворят границите си за бежанци:

“Що за решение е това? Те се оттеглят на спокойствие и казват Гърция да се оправя с положението. Това не е моята Европа.”

Заради затворения Балкански маршрут в Гърция са блокирани над 40 000 бежанци, 12 000 от които тънат в мизерия в Идомени. Македония изпрати полиция на границата си с Гърция и пропуска не повече от 30 души на ден.

Положението в този лагер за бежанци наистина е катастрофално. Заради проливните дъждове всички палатки са наводнени, деца и възрастни газят в локви, мръзнат и гладуват.

Днес беше съобщено за първи случай на хепапит А, който плъзва при лоша хигиена. Заболяло е 9-годишно дете на бежанци от Сирия. То е настанено в болница в Солун. Според лекарите състоянието на детето е стабилизирано.

Вирусът на хепатит А обаче може да предизвика остро възпаление на черния дроб с опасни последици.

Гръцките здравни власти побързаха да успокоят населението на страната – не ставало въпрос за епидемия. Те се обърнаха и към бежанците в Идомени да напуснат лагера и да се отправят към вътрешността на страната.

“Гръцко-македонската граница е затворена. Гърция ви предлага покрив, храна и медицинска помощ. Молим ви за съдействие с гръцките власти, за да се отправите към желания от вас бежански лагер.”

Бежанците в Идомени са подложени на реална заплаха за здравето и живота си, предупредиха от “Лекари без граници”. От организацията съобщиха, че сред бежанците в този лагер има бременни жени и майки на бебета, които са родени преди дни. Животът на  кърмачетата бил в сериозна опасност заради катастрофалните условия – кал, мръсотия и липса на чиста вода.