Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик днес ще се яви отново в съда, но този път като обвинител. Мъжът, който през 2011 г. уби 77 души за един ден и излежава 21-годишна присъда в родната си страна, заведе дело срещу държавата, че нарушава човешките му права. Процесът започва днес, съобщи австрийската медия ORF.

АНДЕРШ БРАЙВИК Е ПРИЕТ В УНИВЕРСИТЕТ

Брайвик се оплаква, че е жертва на жестоко и нечовешко отношение. Причината е в специалния изолиран режим, при който излежава присъдата си.

Преди месец, когато стана ясно, че ще има дело, адвокатът му Йостейн Сторвик заяви преди месец пред Ройтерс, че клиентът му се чувства "самотен и депресиран". Брайвик имал достъп единствено до надзиратели, лекари и друг персонал, а единственият му посетител била майка му, която успял да прегърне за малко, преди да почине от рак през 2013 г.

"Целта на това дело е да му се даде възможност за поне някакво нормално човешко общуване", заяви още защитникът при обявяването на делото, отново цитиран от "Ройтерс".

По думите му условията, при които масовият убиец излежава присъдата си, били толкова сурови, че нарушават Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Властите в Норвегия признават, че не позволяват на убиеца на пише писма, за да няма риск да се опита да създаде екстремистки групи. Според Дирекцията за изпълнение на наказанията условията на живот на осъдения са възможно най-либералните, а и заради екстремисткия му профил има риск да бъде нападнат, ако общува с другите затворници. 

СЕРИАЛ ЗА КАСАПИНА АНДЕРШ БРАЙВИК СНИМАТ В НОРВЕГИЯ

Андерш Брайвик излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души през 2011 г. Той уби 8 души с кола-бомба, избухнала в норвежката столица Осло, а след това собственоръчно разстреля 69 младежи на летен лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

21 години затвор е максималното наказание, предвидено от съдебната система в Норвегия. Съдът прецени, че Брайвик ще я излежава при специален изолиран режим в самостоятелна килия, без възможност да общува с други затворници. Според законите на Норвегия присъдата подлежи на удължаване, ако осъденият все още се смята за опасен след изтичането й.

В един от затворите, където е излежавал наказанието си, Брайвик е разполагал с три стаи с площ от по 8 кв.м - за спане, за учене и за физически занимания.