България се нареди на челните позиции в още една световна класация - тази за употребата на алкохол сред подрастващите.

На всеки 4 години Световната здравна организация (СЗО) обявява доклад за рисковото поведение на младежите между 11 и 15 години, който анализира проблеми като тютюнопушене, злоупотреба със спиртни напитки и неправилно хранене.

Между 13 и 20% от младежите на възраст до 13 години у нас не крият, че пият алкохол поне веднъж седмично, а немалка част от тях са изпадали и в нетрезво състояние, става ясно от най-новия доклад на СЗО, съобщи БГНЕС.

България е на четвърто място сред държавите, в които голям брой тийнейджъри са се напивали най-малко два пъти в живота си. На челната позиция в срамната класация е Дания, следвана от Унгария и Литва, където 40% от младежите могат да се "похвалят" с по два случая на нетрезво състояние. В топ 5 влиза и Шотландия. Страните, където това се случва най-рядко, са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

СЗО: НЕ ВИ КАРАМЕ ДА НЕ ЯДЕТЕ МЕСО

Добрата новина е, че броят на тийнейджърите по света, опитвали алкохол и цигари преди 14-ата си годишнина, все пак е намалял, показва изследването на СЗО. В периода 2010-2014 г. процентът на 15-годишните момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г., е по-нисък с 4 пункта (от 26% е паднал на 22 на сто). При момичетата намалението е повече от двойно - от 22 на 13 на сто. При употребата на алкохол също е отчетен спад от около 10 процента.

"Здравното поведения, заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, могат да се отразят върху него в зряла възраст и да повлияят на целия живот", коментира заключението от доклада Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Друг сериозен проблем сред подрастващите по света е затлъстяването. Най-много младежи с килограми над нормата живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а в най-добра физическа форма са в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания.

ПИЕМ ПО-МАЛКО ОТ БЕЛАРУС, НО ПАК Е МНОГО

Противно на очакванията, проблемът е по-голям при момчетата, независимо че момичетата се възприемат за по-пълни. С наднормено тегло са около 25% от тийнейджърите на 11-годишна възраст и това е характерно за 3/4 от изследваните страни. Процентът на децата със затлъстяване пада наполовина при 13-годишните и с около четвърт при 15-годишните.

При момичетата затлъстяването е въпрос по-скоро на грешно възприемане, отколкото на здравословен проблем. В 14 от изследваните държави повече от половината девойки, ненавършили 15 години, твърдят, че трябва да отслабнат, но реалният брой на тези с наднормено тегло е много под 20 на сто. Класацията води Полша, където над 60% от момичетата желаят да стопят килограми.