Стойчо Шишков

България е на път да изгуби паметта за престъпленията на комунизма, предупредиха на дискусия в Европейски парламент снощи политици и общественици. По инициатива на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев там да първи път извън страната беше представен документалният филм на режисьора Стойчо Шишков "Народен дом на терора".

 Той разказва за десетките хиляди убийства без съд и присъда на противници на комунистическата власт в първите години след съветската окупация на страната на 9 септември 1944 година. Бившият "Народен дом", седалище на комунистическата партия, конфискувано от държавата и превърнато в дирекция на обществената безопасност през 1923 година, а през 1944 г. - в дирекция на милицията пази спомена за нечувани зверства извършени от българи срещу българи.

"Бих казала, че в България изобщо няма памет... Комунистите са шампиони по фалшификация на историята", каза проф. Елена Келбечева, преподавателка по история в Американския университет в България, подчертавайки, че БСП,  приемницата на БКП "продължава да доминира в културното и образователното пространство до този момент".

"Ние живеем в пространството на едно организирано невежество, което много бързо може да бъде преодоляно", добави тя.

"Ако си забравим историята и престанем да я правим, някой друг ще я прави вместо нас - каза министърът на външните работи Даниел Митов. - Качеството на образованието прави разликата между суверенния и суеверния народ".

Той призова "образованието да разсее социалистическите митологеми" (за тоталитарния период - б.р.).

"Социализмът винаги е имал проблемна връзка с фактите", добави той.

Потомците на жертвите на тоталитарния терор искат сградата да стане музей, за да не бъде заличена от паметта на поколенията погребаната в нейните подземия история. 79 на сто от хората на възраст между 16 и 30 години в България признават, че не са запознати с историята на комунизма у нас (1944-1989 г.) според данни на социологическата агенция "Алфа рисърч", които цитира на дискусията Любомир Пожарлиев, докторант в катедра "Социология на Софийския университет "Климент Охридск".

Одобрението за покойния комунистически диктатор Тодор Живков, управлявал България от 1954 до 1989 година,  в тази възрастова група е скочило на 55 на сто през 2014 година в сравнение с 16 на сто през 1991, две години след падането от власт във вътрешнопартиен преврат. Неодобрението към него за същия период е намаляло на 25 на сто от 76 на сто според същото изследване. Анализ на учебниците по история, представен от Пожарлиев показва, че Живков и другите комунистически лидери от този период са споменавани в пъти повече отколкото лидери на опозицията като Никола Петков и Коста Лулчев, които те са ликвидирали.

България е единствената страна в бившия соцлагер, която няма музей на историческата памет за тоталитарния период, подчертаха участниците в срещата.