„Поради големия обществен интерес“ ГЕРБ внесе в края на парламентарния ден днес законопроект за отмяна на т. 9 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), която забраняваше къмпингуването на 100 метра от морската ивица.

Единственият мотив за отмяната беше съобщен от депутатката Цвета Караянчева.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обеща депутатите от ГЕРБ да отменят забраната, която предизвика масово недоволство и серия от протести в цялата страна сред любителите на екологичния туризъм.

Въпросната т. 9 от закона за Черноморското крайбрежие забранява къмпингуването извън концесионните плажове, като се предвиждат и тежки глоби за "пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за тази цел места".

БОРИСОВ ОТМЕНЯ ЗАБРАНАТА ЗА КЪМПИНГУВАНЕ

„Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран“, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Вчера пък част от депутатите от Реформаторския блок решиха да предложат на колегите си от ГЕРБ забраната за разпъване на палатки да не бъде отменяна, а само отложена с една година.

НОВА ВЕРСИЯ: НЕ ОТМЕНЯТ, А ОТЛАГАТ ЗАБРАНАТА ЗА КЪМПИНГУВАНЕ

Найден Зеленогорски от ДБГ обясни, че „всичко останало по закона“ ще влезе в сила, но забраната ще бъде отложена, за да може през това време да се изградят стратегия за туризма за къмпингуване, да се огледат детайлите, да се облекчи режимът за създаване на къмпинги и да се въведе регулация по отношение на почистването.

Очевидно засега поне от ГЕРБ предпочитат категоричния вариант за отмяна, който бе обещан от премиера.