Съдебно-дисциплинарната драма с отдавна напусналия бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров-Пепи Еврото продължи днес във ВСС с това, че най-сетне му образуваха дисциплинарка. Ама не че нещо по желание... Това става след като Съветът през м.г. го пусна да си ходи от системата с полагащите му се обезщетения, ВАС на няколко пъти ги задължаваше да направят нещо друго, бившият министър Христо Иванов опитваше да блокира "хепиенда" за магистрата, когото пък Върховният касационен съд още по-рано обяви, че е провокатор към подкуп...

Сложно ли ви се струва? 

За изненада на мнозина от системата магистратът с екзотичен прякор оглавява следствения отдел на Софийската градска прокуратура през март, 2013. На власт е правителството на... знаем кой и дори редови следовател в същото Столичното следствие е... знаем кой. Еврото става острие в знакови операции.

Поводът за дисциплинарката е участието на любимия на прокурорското ръководство магистрат в „класическа полицейска провокация към подкуп” по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Тримата бяха окончателно оправдани през февруари 2015 г., а ВКС бе категоричен: магистратът Петров е действал като провокатор.

Понеже последвалият калейдоскоп от факти е главозамайващ, ето как ги систематизира правният сайт defactolegal.bg.

3 февруари 2015 г. Излиза решението на ВКС по делото за „абсолютния престъпник” с убийствената констатация за участието на Петров в класическа полицейска провокация към подкуп. Той подава оставка като шеф на столичното следствие, после и като магистрат, а главният прокурор Сотир Цацарв я подкрепя.

5 март 2015 г. ВСС отказва да освободи  Петьо Петров от системата – макар 12 да гласуваха „за”, не стигна 1 глас.

26 март 2015 г. мнозинството във ВСС обаче отхвърля и искането на петима от съвета да се образува дисциплинарно производство срещу Еврото, понеже била изтекла давността за това (според кадровиците броенето не тръгвало от излизането на решението на ВКС, а отпреди това).

31 март 2015 г. вече правосъдният министър Христо Иванов иска да се образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров.

9 април 2015 г. мнозинството във ВСС отказва, преповтаряйки аргумента за изтекла давност. И "пътьом" на 29 април освобождава Петров на основание подадена оставка, съответно с щедро обезщетение.

Така драмата отива във Върховния административен съд

По жалба на Христо Иванов на 27 юли 2015 г. ВАС отменя отказа да се образува дисциплинарно производство, като изрично заявява, че давностните срокове не са изтекли. Връка преписката на ВСС за ново произнасяне, този път по същество.

На 15 октомври 2015 г. петчленен състав на ВАС оставя без разглеждане жалбата на ВСС и прекратява производството.

На 12 ноември 2015 г. въпросът отново е поставен на вниманието на ВСС, но вместо да изпълни задължителните указания на съда, мнозинството в Съвета решава да спре производството, без да образува дисциплинарно дело, до окончателното приключване на другия процес във ВАС – срещу освобождаването на Петков на основание дадена оставка. Това дело пак е резултат от жалба на Христо Иванов.

През февруари т. г. ВАС обяви решението за освобождаване "по живо, по здраво" за нищожно. Оказа се, че е било взето с 9 гласа”за” при наличието на 19 човека в залата. А 9 със сигурност не е половината на 19, заяви съдът.

Именно с това последно решение на ВАС се занима днес съветът на закрито заседание. Любопитното бе, че дисциплинарната комисия бе предложила отново да не се съобразят с думата на съда и да откажат дисциплинарка срещу емблематичния следовател. Мнозинството този път обаче реши друго.

Междвременно Петров отдавна е адвокат, вписан във видинската колегия. С други думи – сега кадровиците ще търсят дисциплинарна отговорност на човек, който вече не е в съдебната система... по тяхно решение.