Днес 9-и състав на Софийския районен съд ще разгледа наказателно дело от общ характер срещу Валентин Димитров, обвинен за валутни престъпления. Няма грешка – става въпрос за първа инстанция и за делото срещу легендарната „емблема“ на борбата с корупцията – бившия шеф на „Топлофикация“-София Вальо Топлото.

Престъпленията, за които е подсъдим Димитров, са от периода 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. Според прокуратурата тогава на територията на Австрия (гр. Куфщайн), в условията на продължавано престъпление, той като физическо лице извършвал финансови сделки, в нарушение на валутното ни законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са за обща сума от 432 581,71 щатски долара (665 085,73 лева) и 2 565 643,20 евро (5 017 961,90 лева).

Димитров е обвинен и в това, че за времето от 26 януари 2004 г. до 17 юли 2006 г., в София, отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма ПРО МАРК ЕООД - не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро (или 16 007 708,02 лева).

Справка в аналите на вълнуващото съдебно следствие сочи, че например през миналата година „победоносно“ е бил разпитан свидетелят Красимир Георгиев, който в качеството си на управител на дружество „Ледербел” дал заем 450 000 евро на Димитров, тогава – управител на „Про Марк” ЕООД. Така и не ги получил обратно. След изслушването на Георгиев делото беше отложено заради неявяването на друг свидетел и за събиране на още доказателства.

Делото е вкарано в съда през 2007 г., но обвинителният акт е върнат на прокуратурата. След поправки в обвинението Софийският районен съд осъжда Димитров на 5 години затвор. На втора инстанция делото е разпределено на съдия Румяна Ченалова. Две години след като му дава ход – през декември 2011 г. съдия Ченалова забелязва съществени пропуски в обвинителния акт, които нарушават правото на защита на подсъдимия и връща делото на прокуратурата. През това време са проведени 9 заседания по процеса, но така и не става ясно защо съдът не е забелязал процесуалните нарушения преди да даде ход на делото.

Следват два опита на прокуратурата да прецизира обвиненията към Димитров, като делото е внесено в СРС през август 2014 г. Това се случва 7 години след старта на първото от общо четири заведени срещу подсъдимия дела – за длъжностно присвояване, пране на пари, неплатени данъци и за безстопанственост. Именно дългата продължителност на процеса и постоянното връщане на делото в прокуратурата застрашават да изтече 15-годишната давност за преследване на валутните престъпления.

ВАЛЬО ТОПЛОТО С ВТОРА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА

Най-голямото дело е за длъжностно присвояване на 6 млн. лв., по което Димитров получи присъда от 14 г. затвор на първа инстанция. След това той бе оправдан от САС, но Върховният касационен съд върна делото. От своя страна апелативните съдии намериха пороци в обвинителния акт и процесът стартира повторно в СГС през 2015 г. От първа инстанция...

Пак през м.г. бившият шеф на столичната "Топлофикация" бе осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост, а на 19 ноември ВКС потвърди окончателно тази присъда.