Софийската фабрика на "Булгартабак" спира работа от днес, 1 април. Обяснението: Фирмата е изгубила пазарите си в Близкия изток. Клуб Z обаче достигна до различна информация.

Иракската компания "Ронахия Шави Къмпани" е готова веднага да започне внос на 100 контейнера цигари на месец от "Булгартабак" за регион Близък изток. Това обяви пред Клуб Z софийският адвокат Даниел Пенков, който представлява дружеството.

По думите му за българските цигари има осигурен пазар и те са желани от армията на арабската държава.

"Миналата година изпратихме 4 писма до "Булгартабак", които останаха без отговор. Писахме дори и до премиера Бойко Борисов за съдействие", каза още Пенков.

Пред Клуб Z той показа и отговора на писмото на министър-председателя до него. Там е записано, че поради голямата ангажираност на премиера, той няма как да приеме представителите на иракската компания, но се възлага на Министерството на икономиката да осъществи контакт с Пенков. До такава среща обаче изобщо не се стигнало, въпреки премиерската заръка.

ЕДНО ВЪЗМОЖНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМА НА "БУЛГАРТАБАК" В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

През 2013 година адвокат Пенков е направил и друг опит да доставя цигари на "Булгартабак" в Ирак, но като представител на друга компания - "Хаутланд Кепитал".

 

Ето разговора ни с адв. Даниел Пенков:

- Що за компания е "Ронахия Шави Къмпани"?

- Компанията има всички необходими лицензи според изискванията на иракската държава. Има разрешителни и складове  за извършване на нормална търговска дейност. Става дума за нормален, бял бизнес. Практиката е когато "Булгартабак" получи оферти, да направи пълна проверка на документите. Целият набор от документи се предоставя заедно с предложението за партньорство. "Ронахия Шави Къмпани" си отговаря на изисквания и условия.

- Защо тогава офертата не е приета от ръководството на "Булгартабак"?

- Всичко започна още от 2013 г. Тогава чрез друга компания бяхме предоставили документи и банкови гаранции, защото при търговия с акцизни стоки, каквито са цигарите, всичко се плаща авансово.

- Говорите за компанията "Хаутланд Кепитал", нали така?

- Да, тази компания бе представител на друга иракска фирма. За нея говоря. Не стана сделката.

- Защо?

- Ами те предпочетоха да работят със Салам Кадер Фарук (в разговора нататък той го нарича просто Селями - б.р.) и след това преустанових всичките си контакти с "Булгартабак". Просто нямаше какво повече да правя. Беше тежка битка. Тогава в офиса ми дойде и шефът на иракските служби, който питаше какъв е проблемът, за да няма сделка. Те я искаха и то много.

ОМЕРТАТА "БУЛГАРТАБАК"

Още тогава тамошните власти предупредиха нашите, че Селями внася незаконно и поискаха преустановяването на тази дейност, тъй като се нарушават правата върху търговските марки.

- На кого го казахте?

- Аз съм го заявил пред "Булгартабак". Има документи от иракските служби, които са предадени на холдинга още през 2013 г. В крайна сметка нищо не се случи докато през май 2015 г. турските служби не задържаха 100 контейнера, от които 80 с марката "Престиж" на Селями и излязоха публикации в турската преса по тази тема.

- И?

- Обадиха ми се от Ирак и попитаха дали искам да продължа да работя с "Булгартабак" за сключване на официален договор. Аз така и така бях започнал и казах да.

- Но вече от името на "Ронахия", така ли?

- Да.

- Тя свързана ли е с "Хаутланд Кепитал"?

- Няма нищо общо.

- А защо точно вас ви търсят всички компании, които искат да внасят български цигари в Ирак?

- Аз работя активно с Ирак. Вече съм имал контакти с "Булгартабак" и познавам нещата. Тръгнах да работя след като видях, че разследването на турските служби е стигнало много надалеч и си мислех, че "Булгартабак" ще преустановят порочната си практика. Правата на търговската марка "Престиж" за Ирак са собственост на един иракчанин и на един българин. Те са осъдили Селями за 6 милиона още през 2012 г. Но това е друга тема. През 2015 г. аз внесох ново официално предрожение за "Булгартабак". Внесох писмо за намерение и документи за започване на търговски преговори. Веднага след това управителят на "Булгартабак" Чолаков се е свързал с представителя на "Ронахия" и е поискал среща с него. Разбрах за нея след като вече се е била състояла. Видели са се в Истанбул, а самата среща е продължила точно 3 минути. Чолаков е обяснил, че няма да има никакъв проблем за договор, ако той бъде сключен не с "Булгартабак", а с компанията "БТ Лимитед Австрия". В това дружество, съвсем случайно, Чолаков също е управител. От "Ронахия" са обяснили, че имат представител в България и целият разговор е приключил дотук. След това аз веднага изпратих писмо, в което предупредих "Булгартабак" да не правят повече нерегламентирани срещи. Тогава през юни се появиха информациите, че Пеевски си продава дяловете.

- Как така, та нали той влезе в компанията едва през август-септември миналата година, закупувайки 5% чрез компанията "НСН Инестмънтмънт"?

 - Сега, така казвате вие. Аз ви обяснявам как са... Та след като се разбра, че Пеевски иска да продава, аз изпратих писмо от името на "Ронахия", с което се заявяваше готовност да купим "Булгартабак", въпреки че желанието на иракската страна не е да придобива предприятието, а да сключи търговска сделка. До холдинга изпратихме общо 4 писма през миналата година. След като нямаше никаква реакция от тяхна страна се принудих да уведомя премиера Бойко Борисов.

- А защо него?

- Контрабандната практика на "Булгартабак" приключва със Селями. Вече няма как да се внасят нелегални цигари, защото той вече е набелязан от турските служби и се следи абсолютно всичко. Още тогава беше ясно, че ще се случи това, което става в момента. Че ще има социален срив, защото вече нямаше кой да купува тяхната стока. Селями вече е вън от играта. Другото са тютюнопроизводителите. Кой ще им изкупува продукцията? И те отиват на фалит. След няколко месеца това ще стане. Тогава се извадиха писмата. Ние заявихме готовност за огромни инвестиции - да закупуваме по 100 контейнера цигари на "Булгартабак" всеки месец. Това е намерението на "Ронахия". Всичко беше официално заявено, но нямаше никаква реакция. Как да не се обърнем към премиера?

- Какво означава в пари 100 контейнера на месец?

- В един контейнер са 1000 бака, а е един бак е с продажна цена около 130 долара. Умножавате и виждате колко излиза.

- Над 150 милиона долара на месец излиза?

- Това е всеки месец и то тези пари се плащат авансово.

- И с какъв аргумент отказаха?

- Чолаков просто искаше сделката да мине през "БТ Лимитед Австрия" и да продължи старите практики. Това беше в основата. И на мен ми бе чудно, че отказват бяла сделка. Но при нея няма комисиони, които да се разхвърлят. Това е цялата история - разпределението на едни комисиони, които се разпределят от едни хора. Сделката, която предлагахме бе съвсем чиста. Тези цигари трябваше да отиват за иракската армия и полиция. Там на служителите на реда се полага на всеки по кутия цигари на ден. Раздават им се. Иракската държава стои зад "Ронахия", не някой друг. Марката "Престиж" там е много уважавана и се купува. Реномето на "Булгартабак" там е градено с години и хората си ги търсят българските цигари, въпреки че са доста по-скъпи. Китайски се предлагат и по 40 долара за бак, но никой не ги купува. Искат нашите.

- Но от "Булгартабак" обясняват, че има репутационен риск и че няма поръчки и затова спират износа за Близкия изток.

- Не, това е за прикриване на техния контрабанден бизнес. Затова бе съобщението. Същият бе смисълът и на кампанията "Не купувай контрабанда". Тя стартира след като стана публично известно, че играят с доказан контрабандист. Сега ще уволнят 400 души, чиите семейства остават без доходи. Докато вървеше износът за Селям всичко беше перфектно. Получаваха приходите, контрабандата вървеше. Службите ги предупреждаваха, ОЛАФ - също: "Хора, ще гръмнете". Не направиха нищо.

- И все пак казват, че няма поръчки?

- Има поръчки. Аз съм направил такава за 100 контейнера месечно. Има и други фирми, които искат да доставят в други региони по света.

- Офертата ви валидна ли е и сега?

- Да. Валидна е, но за сделка са необходими две страни.