Министрите от днес слизат от служебните лимузини с шофьори на Националната служба на охрана и се качват на ... служебни автомобили, но от гаражите на министерствата си. Това показа проверка на Клуб Z ден преди превоза от НСО да бъде прекратен по силата на решение на Министерския съвет, предложено от премиера Бойко Борисов.

БОРИСОВ НАРЕДИ: НСО ВЕЧЕ НЯМА ДА ВОЗИ ВИЦЕПРЕМИЕРИ И МИНИСТРИ

Въпреки че в новия закон за НСО е записано, че на вицепремиерите и министрите се осигурява специализиран транспорт, премиерът мотивира отказа от тази привилегия с желание да се спестят пари и ресурси на държавните гардове и службата да работи по-ефективно.

Още при взимането на решението бившият шеф на комисията по вътрешна сигурност в парламента ген. Атанас Атанасов (ДСБ/РБ) реагира така: 

"Има вариант да няма нарушение на закона за НСО, но това решение е популизъм - ако не са с кола и шофьор от службата, министрите ще си осигурят личен превоз от ведомството си, а това ще струва общо взето същите пари. Прехвърляме от единия джоб в другия".

Проверката на Клуб Z за намеренията в няколко министерства показа именно това - шофьори и автомобили от ведомствата ще возят министрите. Вероятно там, където автопаркът не е обновяван отдавна, за дълъг път ще се търси вариант за се ползват автомобили от гаража на Министерския съвет, обясниха членове на правителството.

По традиция министрите на вътрешните работи от години ползват свой транспорт, а не разчитат на НСО - така беше и по времето на Румен Петков, и при Цветан Цветанов. Те ползваха и солидна своя охрана, за разлика от повечето си колеги.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова пристигна днес за парламентарния контрол пеша - пред Народното събрание не я остави кола. Тя бе придружена от съветника си Тома Биков, а заедно с тях в парламента влезе и депутатът от ДБГ Антони Тренчев (вдясно на снимката).

Вицепремиерът Меглена Кунева днес се придвижи с автомобил на Министерството на образованието, на което е начело - марката нае "Шкода".

Понякога министърката се вози и в кола на партията си ДБГ - тя разполага със среден клас автомобил "Пежо", разказаха оттам.

Социалният шеф Ивайло Калфин пък се появи днес пред министерството си с електромобил.

Служебни коли на ведомствата си с шофьор ще ползват и министърът на икономиката Божидар Лукарски, и повечето от останалите му колеги. 

Здравният министър Петър Москов живее съвсем в центъра на София и понякога се възползва да се разходи пеша, разказа самият той. В момента заради разкопаването на София заради строежа на метрото обаче също ще ползва кола на министерството.

"Там, къдено живея, най-близкият градски транспорт е травмайна линия, а трамваите са закупени по проект на еколочгична европейска програма - това са мерки, които аз подкрепям и с удоволствие ползвам трамвай", каза министърката на екологията Ивелина Василева пред БНТ.

В профила на Ивелина Василева във Фейсбук се появи снимката ѝ как слиза от автомобил пред БНТ. Снимка фейсбук
Тази сутрин обаче тя трябваше да бъде рано в националната телевизия и затова предния ден решението е било да се вози с автомобил на министерството и шофьор, обясниха от ведомството вчера.