Лютви Местан се срещна с министър-председателя на Турция и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) Ахмет Давутогли. Бившият председател на ДПС е информирал за причините за учредяване на новата партия ДОСТ, уверил е, че тя ще води натовска политика и ще даде своя принос за стратегическото партньорство между България и Турция, съобщи пресцентърът на ДОСТ.

Това е последната среща на Лютви Местан и съпровождащите го в Турция. То започна с поклонение в мавзолея на основателя на светската турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

МЕСТАН ПРЕД АТАТЮРК (СНИМКИ)

По време на разговора, който се проведе в правителствената резиденция „Чанкая“, г-н Местан запозна премиера Давутоглу с развитието на политическите процеси в България. Пред лидера на АКП Лютви Местан анализира и събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ, се казва в съобщението.

Преди това Местан се срещна и с представители на опозицията. 

МЕСТАН ГОСТУВА НА ОПОЗИЦИЯТА В ТУРЦИЯ (СНИМКИ)

Лютви Местан е обърнал "специално внимание на това, че важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава".

"Тезата за необходимостта от стратегическо партньорство между Република България и Република Турция също бе разгърната от Лютви Местан. Той подчерта, че ДОСТ ще даде своя принос в това отношение", съобщава ДОСТ.

Освен приоритетите на новата политическа формация г-н Местан и министър-председателят Давутоглу са обсъдили и кризата с бежанците, както и други актуални геополитически проблеми. 

"В края на срещата г-н Местан предаде на г-н Давутоглу поздравите от българския премиер г-н Бойко Борисов. Чрез българската делегация министър-председателят на Република Турция също изпрати на българския премиер своите пожелания. Той увери г-н Местан и членовете на делегацията, че за приятелска Турция отношенията с България, не само в рамките на НАТО, но и в областта на икономическите и културните взаимоотношения, са от приоритетно значение", завършва съобщението от пресцентъра на бъдещата партия.