БЕРЛИН -  Задава се нова надпревара във въоръжаването в Източна Европа, бие тревога в. “Ханделсблат”. Изданието припомня, че Русия и САЩ обявиха засилено военно присъствие в региона. Пентагонът оповести, че през пролетта на идната година ще разположи цяла танкова бригада на източната граница на НАТО – 250 танка, 4200 войници, бронетранспортьори и друга военна техника.

Инициативата беше приветствана от върховния главнокомандващ войските на НАТО в Европа, американския генерал от ВВС Филип Брийдлав:

“САЩ демонстрират силен и балансиран подход при оказването на помощ на натовските си партньори при защитата от агресивната политика на Русия в Източна Европа и другаде.”

Москва реагира незабавно.

“Ние не сме пасивни наблюдатели, последователно осъществяваме всички военни мерки, които смятаме за необходими, за да компенсираме подобно засилено военно присъствие, което с нищо не може да бъде оправдано”, заяви руският посланик към НАТО Александър Грушко.

По-рано и руският министър на отбраната Сергей Шойгу оповести завишаване на руското военно присъствие по западната граница на страната. НАТО непрестанно се въоръжавала и то в непосредствена близост до Русия. Ясно било, че това положение будело тревога, Русия била длъжна да реагира, пише “Ханделсблат” и посочва, че Москва била решена да разположи на западната граница на Русия 1100 броя бойна техника – самолети, вертолети, танкове и бронетранспортьори.

Освен това в руския ексклав Калининград, обграден от Полша и Литва, вече са разположени ракети от тип “Искандер” с 500-километров обсег на действие. Така теоретично биха могли да бъдат поразявани и цели в Германия.

“Ханделсблат” припомня и един инцидент:

“За инспекция в региона Шойгу прелетя над Балтийско море, като самолетът му беше ескортиран от няколко руски “Сухой-27”. Като реакция във въздуха бяха вдигнати няколко изтребителя “Юрофайтър”, които “ескортираха” руския военен министър до Калининград. Руските медии тръбяха за провокация.”

Какво е излишна провокация и какво е необходима реакция? По този въпрос Западът и Русия от месеци спорят.Държавите от НАТО твърдят, че след руската офанзива в Украйна нямат никакъв друг избор, освен да се въоръжават на Изток. Съюзници, като Латвия, Естония и Литва трябвало да се чувстват сигурни. Господарят на Кремъл Владимир Путин обаче представя украинския конфликт като косвено последствие на разширяването на НАТО на Изток след падането на желязната завеса.

“Ние се върнахме във времената на една нова студена война”, представи руската позиция премиерът Дмитрий Медведев на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността”, пише изданието.

Припомня се и американската позиция – положението в Източна Европа било нестабилно. Кремъл правел опити по различни пътища да увеличи влиянието си в прибалтийските държави. “Руският проблем” нямало да изчезне. Повече от две десетилетия САЩ и Европа полагали усилия да изградят в отношенията си атмосфера на доверие, но те се провалили.

“Ханделсблат” припомня договореността между държавите членки на НАТО от февруари на източния фланг на пакта да се разположат войски. Решение ще бъде взето на срещата на върха на отбранителния съюз през юли във Варшава. 

Позовавайки се на източник от съюзниците, изданието твърди, че ставало дума за разполагане на по 1000 войника в източни държави от пакта. Наред с балтийските страни такива контингенти щяло да има също в Полша, България и Румъния. В крайна сметка НАТО щяла да разположи общо 10 000 свои войници в Източна Европа.

“Ако се направи паралел с военното присъствие на САЩ в Европа в миналото, за подобни планове не си струва да се говори. През последните години непрестанно беше намаляван броят на разположените в Европа американски войници. Ако през 1991 г. това бяха близо 285 000 войника, днес те са едва 62 000. През 2012 г. бяха зачеркнати две от четирите бригади в Европа – заради икономии”, припомня “Ханделсблат”.

По повод решението за подсилване на източния фланг на НАТО изданието заключава:

“Дори в Европа се чуват критики. Разполагането на американска войска ще доведе до повече, а не до по-малко несигурност в Източна Европа, каза наскоро пред в. “Райнише пост” председателят на Германо-руския форум, социалдемократът Матиас Платцек. Това ставало ясно и от контрамерките, оповестени от руския посланик в НАТО Грушко."