От началото на годината бяха повишени акцизите на цигарите и тютюневите изделия. Схемата бе разработена така, че да се осигури по-малко поскъпване за по-евтините марки цигари, а цените на по-луксозните да бъдат увеличени с повече.

ЧНГ! ЦИГАРИТЕ ПОСКЪПВАТ

Това стана чрез промяна в акцизния модел. От една страна бе намалена твърдата ставка на налога за 1000 цигари, а в същото време рязко бе вдигната плаващата компонента, която от 25% от крайната цена бе вдигната на 38 на сто.

При въвеждането на новия акцизен модел имаше много съмнения, че той е в изгода най-вече на българските производители "Булгартабак Холдинг" и "КТ Интернешънъл", чиито основни марки са позиционирани в ниския ценови клас.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ АКЦИЗНА ПОПРАВКА, ИЗГОДНА ЗА "БУЛГАРТАБАК"

Три месеца след влизането на новите акцизи обаче ситуацията е малко по-различна от първоначалните очаквания. Почти всички производители и търговци на цигари на българския пазар вече обявиха нови по-високи цени. Но в същото време и се появиха нови продукти.

Само в последния работен ден на седмицата - 1 април, "Благоевград-БТ" е заявил не една и две, а цели 5 нови марки. Това са 100-милиметровите Eva Slims Menthol, "Eva" slims blue, Eva Slims Yellow, Eva Slims Ivory и Eva Slims Coral.

Всички те са на цена от 4,70 лева, показа справка на Клуб Z в Публичния регистър на цените на тютюневите изделия, който се поддържа от Министерството на финансите. Такива марки и досега същестуваха, но с друг производител - "София-БТ". Фабриката за цигари в столицата обаче спря производство преди две седмици.

ПРОТЕСТ: "БУЛГАРТАБАК" ОТИВА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Малко по-евтини от "Ева"-та са някои видове цигари с марка KING. Повечето разновидности се продават вече по 4,60 лева за кутия с 20 цигари. След вдигането на акцизите същата стана и цената на цигарите Viceroy на Бритиш американ табако, които преди бяха с 20 стотинки по-евтини.

Според данните от регистъра обаче на пазара се предлагат и още по-евтини цигари в пакет от 20 броя. Това са двете нови марки на БАТ Rothmans Demi Blue и Rothmans Demi Silver. Тяхната цена е 4,40 лева за кутия.

На противоположният полюс - при най-скъпите цигари са три марки. Това са няколко луксозни разновидности на COHIBA и Sobranie на Джапан Табако интернешънъл, които се продават по 10 лева за кутия.