Експертът по международна сигурност Алекс Алексиев коментира пред бТВ идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да има забрана за забрадени жени на публични места.

ЦАЦАРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЗАБРАДЕНИ ЖЕНИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

Според Алексиев Коранът не изисква носенето на т.нар. фереджета.

"Бурките са нетипипчни за исляма по принцип. Бурката е доказателство за политически ислям. Никъде в Корана думата "бурка" не се среща. Бурката идва от персийската империя дълго, след като ислямът започва да съществува", каза Алексиев.

Той изтъкна, че ислямът в България няма нищо общо със саудитския ислям.

"По принцип никога в България никога не е имало бурки. Това е чуждестранно явление. Тези хора го правят срещу заплащане", каза Алексиев, визирайки жителите на кв. "Изток" в Пазарджик.

НА ДЕЛОТО ЗА РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ: ПАЗАРДЖИК Е СЪЗДАДЕН ОТ ОСМАНЛИИТЕ, НЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ

Експертът обясни, че политически ислям значи подчинение на политическата част от исляма.

"За много ислямисти ислямът като религия и държава е едно и също нещо. Пълно страстване между държавата и религията, това се практикува примерно в Саудитска арабия", добави той.

Според него джамията в пазарджишкия квартал "Изток" е уахабитска джамия.

"Османските джамии са съвсем други. Самия Ибн Уахаб, който е родоначалникът на уахабизма (през XVIII в. - б.р.), нарича Османската империя държавата на неверниците. За него отоманският ислям не е истински ислям", каза Алексиев.

И припомни, че бурките са забранени във Франция, Белгия, частично в Китай, Русия.

"Нашите мюсюлмани са умерени. В Пазарджик е направо пропаганда на насилие. Ако стане нещо ще стане там. Тези хора съвсем са се разпасали. Там се води активна пропаганда на насилие над немюсюлмани", смята Алексиев.

 САМО УМЕРЕН ИСЛЯМ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ РАДИКАЛНИЯ

Нидал Алгафари

Режисьорът Нидал Алгафари опонира на Алексиев. Според него със забрани няма да се реши нищо, а хората в Пазарджик се превръщат излишно в герои. Вместо телевизионни камери в Пазарджик трябвало да се пратят имами, които да обяснят на хората къде грешат.

"Бурката е традиция на исляма. Трябва да се намерят достатъчно добри и мъдри хора, които да са мюсюлмани и да разговарят с тези хора там (в Пазарджик - б.р.). Да им обяснят че това е традиция, но не е ислям. Ако г-н Цацаров иска да забрани бурките трябва да помисли още веднъж. Радикален ислям не означава войнстващ ислям. Те са по-крайни в упражняването на ритуалите си", каза Алгафари.