Новите водачи отново да карат една или две години със задължителен стикер на колата - знака "!". На първо четене в Закона за движение по пътищата бе прието те да са с 2/3 от максималните точки, а допустимият алкохол за тях да е - 0,2 промила. Сега обаче влиза предложение максимално разрешената скорост по автомагистрала за тях от 140 км/ч да падне на 120 км/ч. Това каза днес пред БНР Настимир Ананиев - председател на транспортната комисия в парламента.

Между двете четения от Движение България на гражданите и Реформаторския блок са внесли и предложения между 00:00 и 06:00 часа новите водачи да имат право да шофират само в присъствието на придружител с поне 3-годишен стаж, заяви Ананиев и допълни, че се предвижда и ограничение в мощността на МПС – до 75 kW (около 100 к.с.), които са най-масовите автомобили по статистика на МВР за 2014 и 2015 г.

Срокът за предложения между първо и второ четене за промени в Закона за движението по пътищата изтече тази седмица. Предстои да се сформира работна група между експерти от Комисията по транспорт и МВР, която да разгледа и обсъди постъпилите законопроекти, посочи също шефът на транспортната комисия.

ДЕПУТАТИ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗИМНИ ГУМИ ОТ НОЕМВРИ ДО АПРИЛ

Ананиев напомни и че на първо четене е срещнала подкрепя идеята шофиране в платната за насрещно движение да се санкционира до 3000 лв и отнемане на книжката за срок от 6 месеца.

Той обаче обърна внимание на ниската събираемост на глобите в момента - едва 30%.

Имах среща с началника на Пътна полиция Бойко Рановски и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, с които говорихме за това. Предложението, което направих пред МВР, е да обърнем модела на събиране – вместо полицията да търси нарушителите, за да им връчи постановленията, нека нарушителите да търсят полицията.

Това е възможно, ако обвържем задължителните годишни компоненти за всеки шофьор – годишна застраховка „Гражданска отговорност“ и годишните технически прегледи с глобите. По този начин, ако водачът има неплатена глоба, той няма да може да мине преглед, или да си плати застраховката. По този начин той ще трябва да се поинтересува от глобата си и да я плати, за да бъде изряден, каза още Ананиев.

Ананиев предложи и още по-смела идея за пресичане на корупцията при пътния контрол - пътните полицаи да получават определен процент от глобите, които налагат.

НА 20 МИН. В ЕС ЗАГИВА ЧОВЕК В КАТАСТРОФА - БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СА АНТИРЕКОРДЬОРИ

Предстои ни летният сезон, по време на който се наблюдава висок процент на катастрофи – през месеците юли, август и септември, съобщи депутатът и каза, че на 26 април в Благоевград ще се проведе кръгла маса за пътната безопасност в Кресненското дефиле.