Вагон на влак бе подпален днес при сбиване между афганистански и кюрдски мигранти на железопътната линия край гръцкия град Идомени, предаде БГНЕС.

Влакът бе замерян с камъни. Полицията се намеси незабавно и овладя ситуацията. Засега няма данни за броя на пострадалите.

Атакуваната влакова композиция била предоставена от властите на мигрантите за пренощуване. Там живеят цели семейства при изключително лоши условия, вместо да бъдат настанени в специалните за целта бежански лагери, които Атина трябваше да е подготвила още миналата година.

Същевременно сред струпаните в Идомени мигранти продължават да се ширят слухове за нов масов протест край македонската граница. Затова Скопие изпрати допълнителни сили, за да подсили границата, като изпълнява по този начин решенията на ЕС за затваряне на мигрантския път към Европа.

В неделя хиляди мигранти с викове „Аллах акбар“ ("Слава на Аллах") нападнаха с камъни македонските и европейски граничари, които пазят границата. Нападателите бяха отблъснати с цената на десетки ранени от страна на македонските сили.

Брюксел поиска вчера от Гърция незабавно да изпрати мигрантите от Идомени в предназначените за целта лагери във вътрешността на страната.