Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е длъжна отново да разгледа жалбата на "Протестна мрежа" срещу нарушения в предизборната пропаганда на партия "Атака". Върховният административен съд (ВАС) отмени скандалното решение на ЦИК от 8 май, което отхвърли жалбата и отказа изобщо да провери дали подадените сигнали са верни. Представителите на БСП, ДПС, "Атака" и НДСВ в ЦИК защитиха единно Волен Сидеров с мотива, че не знаели къде се намират тези билбордове.

Не може ЦИК да тръгне по магистралите с линийки и метърчета да мери“, каза тогава Ерхан Чаушев, назначен от квотата на ДПС.

Според върховните съдии обаче не само може, но и точно това е трябвало да направят членовете на ЦИК.

"Обжалваното решение е неправилно. Същото е необосновано и постановено при неизяснена фактическа и правна обстановка", пише в решението си съдебният състав. 

Част от съдебното дело е и публикуваната първо в Клуб Z снимка на билборд на партийната телевизия "Алфа" с лика на Волен Сидеров и допълнително залепено отгоре числото 20, какъвто е поредният номер на "Атака" в интегралната бюлетина. Клуб Z публикува не само снимката, но и данни за това къде и кога е направена. Мнозинството в ЦИК обаче изобщо не потърси подобна информация, дори обвини изданието, че е възможно снимката да е монтаж.

"При произнасянето си решаващият орган напълно необосновано и неясно е посочил, че е възможно да се монтира или добави изображението на числото 20 на представения снимков материал. След като в материалите по преписката са били налице данни за автора на публикуваната снимка на рекламния билборд, поради което и при спазване на принципа за служебното начало решаващият орган е следвало да събере всички необходими доказателства дори и когато няма искане от заинтересованите лица."

Тримата съдии - Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов приемат публикацията в Клуб Z за достатъчно основание ЦИК да разгледа случая. 

"Видно от приетото в съдебното заседание разпечатано копие на страница на електронно издание "Клуб Z" става ясно за датата, мястото и автора на направената снимка. Приложената информация отразяват възможността за извършване на процесуални действия по изясняване на тези правнорелевантни факти."

Втората част на жалбата е срещу отказа на ЦИК да санкционира "Атака" за това, че превръща билбордовете, рекламиращи телевизия "Алфа", в предизборни агитационни материали. На червен фон е изписано "AlfaАТАКА" и е добавен образът на Волен Сидеров. Съдът не е съгласен и с позицията на ЦИК, че това не е било предизборна агитация по силата на Изборния кодекс.

Вероятно ЦИК ще разгледа отново жалбата още тази вечер.