Евелин Банев-Брендо, нарочен за международен трафикант със звучното име "кокаинов крал" и днес демонстрира перфектното си процесуално поведение, като се яви в Софийския апелативен съд по делото за пране на пари срещу него. Банев е обвинен като шеф на престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от наркотрафик с участието на бившата му жена Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Карайчев - доведен брат на самия Брендо.

ВКС ОТМЕНИ ОПРАВДАТЕЛНАТА ПРИСЪДА НА БРЕНДО

Делото бе отложено в рамките на няколко минути заради факта, че не е разпитан свидетел, когото търсим с помощта на международната система Евроджъст в Испания. Въпросният човек дори обещал в телефонен разговор, че през април има идване в България, но до момента не го е сторил...

Съдът нямаше друг избор освен отлагане на делото.

Ако се вярва на сайта на Интерпол, и днес Банев беше дирен по цял свят, докато се разхожда из храма на Темида в София.

Любопитният факт около Брендо е, че той вече втори път се явява в Софийския апелативен съд, откакто Интерпол го издирва с червена бюлетина. От справка на сайта на международната полицейска организация се вижда, че и днес той е с най-висока степен на издирване.

ОФИЦИАЛНО: ИНТЕРПОЛ ИЗДИРВА БРЕНДО С ЧЕРВЕНА БЮЛЕТИНА

Румъния обяви, че търси Банев, след като от години опитва да го изиска за екстрадиция и да го съди за наркотрафик, но ние не го даваме поради неуредици в искането.

Предишното явяване на Банев в съда - на 16 март, също беше при условие, че вече е търсен от Интерпол.

Макар и да звучи абсурдно, адвокат Ина Лулчева даде обяснение още тогава. Тя уточни, че Интерпол е полицейска организация, която трябва да установи името и адреса на издирвания. А задължение на българската прокуратура е да уведоми Интерпол да свали от издирване дадения човек, след като му се установи адресът и местонахождението.

Иначе Брендо има още от 2012 г. Европейска заповед за арест от от северните ни съседи, по която българският съд е отказал да го предаде. Румъния гледа делото задочно.

Работа на нашите власти била да кажат, че Евелин Банев е с известен адрес и да бъде снет от издирване.