Настоящият член на триумвирата, който управлява ДПС - Мустафа Карадайъ, е най-вероятният нов оперативен лидер на движението. Макар и в движението често версиите на новините да са "предпоследни", очаква се това да е името, което ще бъде избрано и обявено за наследник на изгонения Лютви Местан по време на Деветата национална конференция на ДПС в неделя.  

Карадайъ е получил по-голям брой гласове да оглави партията, отколкото двама му колеги в управляващия в момента триумвират - Четин Казак и Рушен Риза, взети заедно. Това разказаха пред Клуб Z участници в председателския съвет, на който присъства и почетният председател Ахмед Доган, станали свидетели на тайното гласуване. Самият Доган поискал от висшите си съпартийци да споделят предпочитания, след като вариантът за продължаване на практиката с трима съпредседатели не бил достатъчно добре приет. 

ДПС ЩЕ СИ ПРОМЕНЯ УСТАВА - ЩЕ СЪЗДАВА И ЖЕНСКИ ДРУЖЕСТВА

Въпреки че на рождения си ден Доган е заявил, че експериментът с триумвирата се е оказал успешен, повечето местни фактори в ДПС смятат, че начело трябва да има един човек, станало ясно на сбирката в Сараите в понеделник. Причината - това отразявало единството в партията. Според източниците ни изборът кой да е човекът е бил ограничен в рамките на тримата съпредседатели - защото всеки от тях би влязъл бързо в правомощията си. А Карадайъ се оказал фаворитът.

Кой обаче ще представи и предложи на делегатите на конференцията да гласуват "единната кандидатура" за нов председател на движението в неделя? Висши партийци все още нямаха представа как точно ще протече тази част от висшия форум. Но допуснаха, че може и това да не е Доган.  На предишната конференция през 2013 г., когато Сокола се оттегли, той сам посочи наследника си - Лютви Местан.

"Сега обаче ситуацията е съвсем друга. Не става дума за наследник на почетния председател, а за реален избор", обясни висш депесар преди форума. Според него и негови съпартийци Доган е изслушал много внимателно председателите на структури и хората в ръководството на партията за мнението им за предстоящите решения. И е върната практиката в движението за взимане на решения след дискусия и при търсене на съгласие. 

Според запознати целта вероятно ще е да се избяга от термина "посочен" за новия председател, след като и Местан използва точно тази дума, разказвайки след изгонването си как е застанал начело на движението. Затова било по-вероятно друг, а не Доган, да даде тон за избора. Например това да направи някой от председателите на местни организации -  да предложи номинацията на Карадайъ. Или пък някой от колегите му в триумвирата.

Делегати очакваха този път и Доган да не говори в отворената за медии част на висшия партиен форум. Дали това ще се случи - предстои да видим.

 

Кой е Мустафа Карадайъ?

 

46-годишният Мустафа Карадайъ е завършил УНСС и е извървял партийната стълбица от най-ниското стъпало досега. Той е  учредител е на Академичното дружество на ДПС в София и член на ДПС от май 1991 г.

Той застава начело на младежката организация на ДПС след създаването й и е на поста в периода 1998-2003 г. Преди това още от 1996 г. е и служител в централата на партията в София. По времето на кабинета "Сакскобургготски", когато ДПС е вторият партньор във властта, Карадайъ става зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. И е на този пост в периода 2002-2010 г. Той бе и секретар на ЦИК, и организационен секретар на Централното оперативно бюро на ДПС. Става депутат през 2013 г., а след изгонването на Лютви Местан влиза в управляващата партия тройка. 

Карадайъ бе и човекът, който пръв неутрализира нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, по време на конференцията на ДПС през януари 2013 г. Тогава Енимехмедов извади газов пистолет и стреля от упор срещу лидера на ДПС, но пистолетът засече. Карадайъ успя да скочи от президиума до трибуната и за повали нападателя по-бързо от гардовете на НСО, призвани да пазят Сокола.

Вижте едно от последните му телевизионни интервюта, за да се ориентирате кой е най-вероятното ново лице на ДПС: