ФАРИД ЗАКАРИЯ

Трябва ли САЩ да прекъснат връзките си със Саудитска Арабия? Въпросът възниква във връзка с неотдавнашна полемика и визитата на президента Обама в кралството. Аз съм критик на Саудитска Арабия от десетилетия, но въпреки всички проблеми смятам, че за САЩ е по-добре с този съюз, отколкото без него.

Конгресът скоро може да приеме закон, позволяващ на отделни американски граждани - роднини на загиналите на 11 септември - да съдят саудитското правителство. Някои от тези роднини настояват също правителството на Обама да огласи 28 страници от доклад на Конгреса за саудитското участие в атентатите.

САУДИТСКА АРАБИЯ ПРЕНЕБРЕГНА ОБАМА

Но ако САЩ лишат саудитците от имунитета, който традиционно имат чуждестранните правителства, ще станат уязвими към реципрочни действия по целия свят... Представете си, ако правителството на САЩ бъде съдено за всяко нападение с дронове, въздушни удари, специални операции - да не говорим за война. Що се отнася до доклада, председателят на Комисията за 11 септември Филип Зеликоу твърди, че 28-те страници съдържат "непроверен, суров материал" от досиета на ФБР, който "уличава хора в сериозни престъпления, но без последвало разследване, което да установи дали обвиненията са обосновани".

Смятам, че Саудитска Арабия носи значителна отговорност за разпространяването на жестока, нетолерантна и крайна интерпретация на исляма - такава, която може директно да подхрани джихадисткото мислене. Но, както отбелязва Грегъри Гоз в предстояща за публикуване статия във "Форин афеърс", историята е по-сложна. "Саудитска Арабия изгуби контрол над глобалното екстремистко движение през 80-те г. и... самият саудитски режим стана мишена на това движение след 90-те г." Така че ако САЩ бяха мишена номер 1 на Ал Кайда, Саудитска Арабия беше мишена номер 2.

През 50-те г. саудитската уахабитска версия на исляма - продукт на номадската пустинна култура, се практикуваше от незначителна група мюсюлмани - вероятно 1 до 2 процента. После дойде петролният бум и Саудитска Арабия, която се напълни с пари, разпространи тези идеи из мюсюлманския свят.

Глобализираният уахабизъм унищожи в голяма степен разнообразието в исляма, задушавайки либералните и плуралистични интерпретации на религията в полза на една суха, нетолерантна версия. През 80-те . войната в Афганистан срещу СССР пропита с религиозен плам, доктрини на джихадизма процъфтяха. В много от случаите ислямският фундаментализъм се превърна в ислямски тероризъм.

НЕПРЕДСКАЗУЕМИЯТ ПРИНЦ, КОЙТО РЕШАВА ЗА ПЕТРОЛА

В годините след 11 септември след много оправдания и отричания саудитците смениха курса и прекъснаха финансирането на ислямски екстремистки движения. Дейвид Петреъс веднъж ми каза, че най-значителната стратегическа промяна по време на военната му служба е било превръщането на Саудитска Арабия от мълчалив поддръжник на джихадистки групировки в техен агресивен враг. Днес саудитското разузнаване е основен съюзник в битката с "Ал Кайда", "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и други групировки.

Но все пак саудитското финансиране на ислямскию екстремизъм не е прекратено и неговите гибелни последици може да бъдат забелязани от Пакистан до Индонезия. Тези пари идват от отделни лица, не от правителството. Но е трудно да си представим, че саудитската монархия не може да спре кранчето на парите за екстремистите в чужбина и у дома.

Саудитска Арабия продължава да не смее да се разправи с религиозните екстремисти поради страх от враждебна реакция. Твърдолинейни религиозни лидери и идеолози имат значително влияние в саудитското общество. Кралството е известно със своите бързо разрастващи се социални медии. По-малко известно е, че техните най-големи звезди са уахабитски проповедници и екстремистки идеолози, които в момента разпространяват антишиитски доктрини като част от борбата срещу Иран. Основната дилема остава - ако саудитската монархия рухне, тя може да бъде сменена не от група либерали и демократи, а по-скоро от ислямисти и реакционери. След като гледахме този филм в Ирак, Египет, Либия и Сирия, съм предпазлив за дестабилизирането на режим, който в много области - отбраната, петрола, финансите - е стабилен съюзник.

ПОСЛАНИКЪТ НА САУДИТСКА АРАБИЯ В ООН: НА СИРИЯ Й ТРЯБВАТ ИЗБОРИ, НА НАС - НЕ

Саудитска Арабия създаде чудовище в света на исляма, един Франкенщайн, който заплашва и Саудитска Арабия толкова, колкото и Запада. Саудитската монархия трябва да промени себе си и износа на идеология. Но реалността е, че това е по-възможно, ако Вашингтон е ангажиран с Рияд, отколкото ако се отдалечи от него и остави кралството да гние в изолация. Външната политика означава да се поддържат отношения със света такъв какъвто е, а не какъвто искаме да бъде. Тя изисква отказ от удовлетворението от голяма морална победа и приемане на вероятно разочароващи полумерки. В много малко случаи това е по-вярно, отколкото в отношенията на САЩ с това чудато пустинно кралство.

-----

* Фарид Закария е американски журналист, водещ на предаване по Си Ен Ен и автор на колонка във в. "Вашингтон пост", откъдето препечатваме тази статия. Подзаглавието е на Клуб Z.