Какви да са правилата, по които БСП ще избира нов лидер и членове на Националния съвет на партията са били основната тема за спор на пленума на социалистите днес. Това разказаха пред Клуб  Z присъствали на заседанието на пленума, което бе закрито за медиите. Форумът прие програмните документи за 49-ия конгрес на партията на 7 и 8 май в София, както и методиката за гласуване за ново ръководство.

По традиция делегатите на конгреса на БСП ще гласуват тайно за новия си лидер. Вотът ще е с бюлетини, които ще се пускат в 40 отделни урни, разказаха от партията. Към момента номинираните за най-високия пост в столетницата за 32-а души, но прогнозата е, че до реалната битка на конгреса ще останат 4-5.

МИКОВ: РУСИЯ МНОГО Я БОЛИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЯСТРЕБИ

Настоящият лидер на червените Михаил Миков ще иска нов мандат, а конкуренцията засега са депутатката Корнелия Нинова, избраникът от Варна Красимир Янков, пловдивският водач и бизнесмен Героги Гергов и др. Социалисти очакват реалната битка да е между Миков и Нинова.

Как да се броят бюлетините обаче поскарало членовете на пленума. Имало е предложения, за да се гарантира честността на вота бюлетините от всички 40 урни да се събират и броят заедно на едно общо място. Целта - по-широк достъп до процеса.

С гласуване се приело обратното - да се броят отделно резултатите от всяка урна, а общият резултат да се пресмята на база на протоколите за резултата за всички урни. Такава е била практиката и досега. 

Прието е предложението застъпници на кандидатите за лидер да имат представители в преброителните комисии, разказаха делегати.

Очаква се новият лидер на БСП да бъде избран на втори тур между дватата с най-висок резултат. Такъв най-вероятно ще има заради немалкия брой кандидати, прогнозират социалисти.

ЕТО КОИ ЧЕТИРИМА ИСКАТ ДА ОГЛАВЯТ БСП

Спор предизвикали и правилата за избор на членове на новия Национален съвет. Една от идеите е била пред имената на кандидатите за широкото партийно ръководство да няма номера. Мотивът - на предишни избори е имало случаи между делегатите да се раздават листчета с "насоки" за кого да гласуват, а инструкциите да са именно с номерата пред имената. 

След дълга дискусия обаче това е отхвърлено.

Пленумът на БСП прие и програмните документи, които ще бъдат представени на конгреса. В декларацията по случай 125 години от основаването на соцпартията се казва, че "партията ръководи България, когато страната постига всестранен икономически и духовен напредък, огромни успехи в социалната сфера, здравеопазването, образованието, намира място в първите 30 държави в света", а след това 25 години отстоява демокрацията, парламентарното управление, правовата и социалната държава.

Според БСП "неолибералният модел е изчерпан", а програмата на БСП сега е "за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество, защото спасението е в лявата национална политика.”

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев не е присъствал на сбирката днес.