На връщане от Черна гора е починал Камен Ситнилски, бивш заместник-главен прокурор и бивш член на Висшия съдебен съвет. Смъртта на 66-годишния юрист е настъпила в Белград.

Ситнилски е в съдебната система от 1975 г. През 1993 г. става адвокат, но се връща като прокурор през 2004 г. Две години по-късно става заместник на Борис Велчев.

Ситнилски бе един от хората, с които сегашното мнозинство във ВСС открито воюваше и стана първият уволнен член на съвето, при това с много спорно мнозинство от 16 гласа.

КАМЕН СИТНИЛСКИ УВОЛНЕН ОТ ВСС ЗА "НЕГАТИВНО ВЪЗПРИЯТИЕ"

През 2012 г. бе избран за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. През лятото на 2013 г. се разрази скандал около името му и това на Румен Боев във връзка с изтекли записи с лобиране сред прокурорите, за да бъдат избрани за кадровици.

В резултат на това ВСС образува дисциплинарка само срещу Ситнилски, а през 2014 г. незаконно го уволни, напомня "Правен свят". За освобождаването на член на съвета са необходими 17 гласа, но те го освободиха дисциплинарно с 16 гласа. Тогава ВСС измисли т.нар. двуфазност на процеса – първо се освобождава, после се прекратява мандатът.

Върховният административен съд отмени решението на съвета като каза, че са необходими 17 гласа. Петчленен състав обаче реши съвсем различно – членовете на съвета се освобождавали по обичайната процедура като за останалите магистрати и върна делото отново на тричленка, която вече потвърди решението на съвета.

Тогава имаше и съмнения в общественото пространство около формирането на 5-членния състав на ВАС.

Петчленният състав отново спря решението на казуса заради образувано тълкувателно решение във ВАС във връзка с процедурите за уволнение на магистрати.