Барак Обама отново заплаши Русия, че я чакат нови санкции, ако не промени политиката си към Украйна. Щатският президент разговаря по телефона с френския си колега Франсоа Оланд. 

И двамата лидери са категорични, че ще въведат значителни нови санкции, ако Москва продължи своето "провокативно и дестабилизиращо" поведение, предаде агенция РИА Новости. 

Госоподарят на Белия дом същевременно високо оцени усилията на правителството на Украйна за обединяване на страната по пътя на свободни и справедливи президентски избори на 25 май.

Само преди два дни ключови външни министри на ЕС заедно с Джон Кери, държавен секретар на САЩ, предупредиха, че ако Москва пречи на изборите в Украйна ще бъдат въведени трети кръг санкции, които ще са насочени към въгледобивната и газодобивната промишленост. А в Сената на САЩ беше внесен законопроект за ембарго върху сделките с руско оръжие и части за военната промишленост на Русия.

Снощи в Киев еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обяви, че е възможно споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС да бъде подписано още на 27 май. На брифинг с журналисти той поясни, че вече всичко зависи от властите в Киев, които трябва да вземат решението за парафиране на документа, защото от страна на Евросъюза няма никакви пречки, предаде УНИАН.