Бразилски съдия разпореди на мобилните оператори в страната да блокират достъпа на потребителите до популярната услуга за съобщения WhatsApp чат за 72 часа. Причината - отказ на компанията да съдейства на властите с достъп до съобщения на заподозрян в престъпление, съобщи онлайн изданието The Intercept.

Телекомите ще подлежат на глоба от 500 000 реала на ден или 142 000 долара, ако нарушат забраната, съобщава още изданието. 

WhatsApp е най-използваното мобилно приложение за безплатни съобщения в Бразилия. Според публикацията платформата, която към момента е собственост на Facebook, се използва от около 100 млн. души в страната.

Решението за блокиране на WhatsApp е на съдия Марсел Мая Монталвао, който преди два месеца нареди вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка Диего Джодан да бъде задържан заради отказа на WhatsApp да сътрудници на бразилските власти в криминално разследване. Мениджърът бе задържан за ден, а след това освободен от апелативния бразилски съд.

Според публикацията спирането на безплатните съобщения е по същото разследване, засягащо потребител на платформата, заподозрян в разпространение на наркотици.