Двамата известни турски журналисти Ердем Гюл и Джан Дундар получиха ефективни присъди по обвиненията за издаване на държавна тайна. Това съобщават световните агенции. Гюл беше осъден на 5 години затвор, а Дундар – на 5 години и 10 месеца.

Работещите в опозиционния всекидневник "Джумхуриет" бяха привлечени под наказателна отговорност след публикуването на информацията, че Турция се е опитала да достави оръжия за бунтовници, воюващи с правителството на Сирия.

Малко преди произнасянето на присъдата беше извършен опит за убийство на Дундар. Нападател стреля срещу него, докато разговаряше с журналисти пред сградата на съда. Той остана невредим, а нападателят беше арестуван.

След произнасянето на присъдата Дундар каза, че тя, както и опитът за убийство, имат за цел "да сплашат турските медии и да ни накарат да се страхуваме да пишем истината".

Двамата журналисти бяха оправдани по по-тежкото обвинение в шпионаж, което можеше да им донесе доживотни присъди. Процесът срещу тях обаче предизвика остри критики от страна на групи за човешки права и журналисти.

Дундар и Гюл бяха обвинени през ноември за шпионаж за информация, че през май 2015 г. турските специални служби са изпращали оръжие и амуниции за ислямисти, воюващи с правителството на Сирия.

Турски военни заловиха през януари 2014 г. на границата със Сирия конвой с оръжие и "Джумхуриет" съобщи, че автомобилите са свързани с турското разузнаване МИТ. Турското правителство настояваше, че камионите не превозват оръжие, а помощи за туркменското малцинство в Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган тогава заяви, че публикуването на видеозаписи от инцидента е издаване на държавна тайна и "Джумхуриет" е извършил акт на шпионаж.