Заради отнето право да получават европейски стипендии за успех студенти от различни специалности ще протестират пред сградата на Министерството на образованието и науката идният понеделник, 16 май. Събитието се организира във Фейсбук от Асоциацията на студентите медици в България и вече е събрало над 2 000 привърженици от цялата страна.

"Причината е, че според новия проект "Студентски стипендии - фаза I" стипендии за успех ще получават само студенти в специалности от т. нар. приоритетни професионални направления, каквато медицината не е", се казва в призива на организацията.

Младежите се обръщат към всички засегнати студенти и ги приканват заедно да изразят възмущението си от пренебрегването не само на медицинската, но и на всички останали специалности, които се оказват извън държавните приоритети.

"Нека покажем, че сме ЕДИННИ И ПРИОРИТЕТНИ!", обръщат се студентите към всички свои колеги.

Оказва се, че списъкът със специалностите, които няма да имат достъп до европейски стипендии за висок успех, никак не е малък. Става дума за бъдещи историци, юристи, социолози, психолози, икономисти, европеисти, политолози, културолози, дипломати, счетоводители, антрополози, етнолози, финансисти, фармацевти, журналисти, социални работници, археолози, архивисти, филолози и много, много други, които няма да имат достъп до около 600 лв. годишни стипендии на човек.

"За някого тези пари са много - с тях един студент ще изкара 3-4 месеца или ще спести за специализации, книги, учебници, да речем, или ще помогне на родителите си. Аз, например, си плащах общежитието с тях и записах езиков курс", разказва в социалната мрежа бившият студент и настоящ учител по история Ивайло Динев.

Според публикувания на страницата на образователното министерство "Списък на приоритетните професионални направления", евростипендии ще получават бъдещите специалисти по педагогика, по физически, химически и биотехнологични науки, по математика, информатика и комуникационна техниха, както и по енергетика, архитектура, хранителни технологии, растениевъдство, животновъдство и различните изкуства.

Проектът "Студентски стипендии - фаза І" се финансира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 година.