СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Чужди тайни служби и особено руските водят кибератаки срещу Германия, разкри днес Ханс-Георг Маасен, директор на немското контраразузнаване (Федерална служба за защита на конституцията).

Ханс-Георг Маасен.

Кибервойната се водела от години, в някои случаи руснаците осъществявали подобни атаки в продължение на 11 години. Целта била Москва да се сдобие с обхватна стратегическа информация.

Маасен използва драстични кфалицикации:

“Киберпространството е място за водене на хибридна война. То отваря нови пространства за осъществяване на операции по посока шпионаж и саботаж. Под непрестанна заплаха са сигурността на информацията на правителството, държавната администрация, икономиката, науката и научните изследвания.”

Според изнесената шокираща информация Федералната служба за сигурност на информационната техника с централа в Бон през миналата година е регистрирала средно дневно по 15 кибератаки срещу правителствената информационна мрежа. Подобни атаки са били осъществявани и срещу централата на партията на Ангела Меркел – ХДС.

РУСКИТЕ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СА СВЪРЗАНИ С ШПИОНИ НА КРЕМЪЛ

Според германското контраразузнаване хакерската атака от май м. г. срещу германския парламент- Бундестага, е била извършена от руски тайни служби. Ставало въпрос за една от най-агресивните програми за атакуване на глобалната мрежа Sofacy/ART 28. Немското контраразузнаване е на мнение, че от години тази програма се контролира от руското разузнаване.

Според специалисти ART е съкращение, с което се означава реална и дългосрочна заплаха.

Сървърът се намирал на руска територия.

Достъп до хакерската програма имали и престъпни групировки и то не случайно. Кремълските тайни служби поддържали контакти с тях. До този извод стигнали западни разузнавателни служби, включително на САЩ.

Но да се върнем на оповестеното от Маасен.

На 30 април 2015 г. беше осъществена хакерска атака срещу Бундестага – срещу 14 сървъра на парламента, сред които и главния сървър с всички възможни данни и информация на народното представителство. Хакерската атака беше оповестена средата на май. Установено беше, че престъпниците са се сдобили с информация в обем на 12,5 гигабайта. Докато се пресече, бяха отмъкнати още 3,5 гигабайта информация.

Сега шефът на контраразузнаването предупреди, че най-вероятно Русия сменя тактиката на водене на кибервойна и преминава в полето на саботажите. Особено застрашени били “критични инфраструктури”. Дори и сега атаката Sandworm била насочена срещу телекомуникационни фирми, енергийни доставчици и изследоватилски центрове. В подобна дейност чужди разузнавателни служби ангажирали хиляди хакери.

Същевременно от Федералната криминална служба предупреждават, че никак не е изключено терористи да започнат да осъществяват кибератаки и да извършат опасни манипулации.