Големите вериги ресторанти за бързо хранене дават информация за енергийното съдържание на техните продукти, но дали тя отговаря на истината? Онлайн изданието Tech Insider е проверило продуктите на различни вериги, като те са изследвани в лабораторни условия с помощта на прецизен калориметър. Ако си спомняте от часовете по физика, една калория е количеството енергия, необходимо за повишаване с 1 градус на температурата на 1 килограм вода.

За изследването всички съставки на продукта се смилат, от тях се взима проба, която се изгаря в контролирана среда и чрез промяната на температурата на водата се вижда нейната енергийна стойност.

Можете да видите видео тук.

Какво показва изследването? Обявените калории рядко отговрят на действителните. Особено голяма е разликата при сандвича на Макдоналдс "Биг Мак", който вместо 540 калории (в българските ресторанти е представен само с 510 калории), се оказва цели 702, което е с 23% повече. Големите пържени картофки – вместо с 510 (470 в България), излизат с 594 – 14% разлика.

Все пак това са продукти, които се правят на ръка, така че е възможно поради разлики в готвенето да има отклонения. Но все пак имайте предвид, че ако приемате с по 10% отгоре над препоръчителната дневна диета от 2000 калории, в рамките на година може да добавите към теглото си 9 килограма.