Управляващото мнозинство все още не е внесло новия си законопроект за промени в Изборния кодекс, регулиращ гласуването в чужбина, защото приетият в края на април вариант с орязано гласуване зад граница и резултата от преодоляното на 18-и май вето на президента Росен Плевнелиев още не са обнародвани в Държавен вестник. Това обясниха пред Клуб Z високопоставени представители на управляващите. 

Преди променения Изборен кодекс да влезе в сила няма процедурна логика да се внесат новите промени, обясниха юристи. Според конституцията след преодоляно вето срокът за обнародване на закон в приетия му от Народното събнание вид е 7 дни. Ветото, което Плевнелиев наложи над драстичните ограничения за вот в чужбина бе отхвърлено на 18 май. Така срокът текстовете да бъдат публикувани в официоза изтича в сряда - 25 май. Последният излязъл брой на Държавен вестник е от петък, 20 май, но Изборният кодекс не намели място в него.

ПИСМО ДО ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: КЪДЕ СА НОВИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС?

Управлявашите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и депутатите на СДС и ДБГ от Реформаторския блок вече са готови в ремонтираните текстове на кодекса, засягащи вота в чужбина. И ще ги внесат веднага след обнародването на стария вариант в НС, увериха депутати от трите формации. 

В чл. 14 на кодекса от мнозинството предлагат да се запише, че изборни секции зад граница могат да се откриват навсякъде, където има поне 60 заявления от българи, желаещи да гласуват. В една държава обаче не може да има повече от 35 секции. Така се удоволетворява искането на Патриотичния фронт за ограничаване на вота в съседна Турция, в която на последните парламентарни избори имаше 136 секции. Новото ограничение ще засегне още българите в САЩ, Испания и Великобритания в сравнение с парламентарния вот през 2014 г., но не толкова драстично. Тогава в САЩ секциите бяха 42, в Испания - 41 и на Острова - 40. Броят на нужните заявления се сваля от 100 на 60, а преди две години нужната бройка българи, обявили предварително желание да гласуват, бе 40.

Управляващите са се съгласили и на промяна в кодекса, засягаща местните избори. Идеята е била на Реформаторския блок. В новия законопроект ще бъде записано, че кметовете ще бъдат избираеми във всички населени места с поде 350 постоянни жители. Във варианта, приет през април, пише, че кметствата са с поне 400 жители. 

РАЗБРАХА СЕ: ДО 35 СЕКЦИИ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА