Английски, немски, френски и руски - това са първите 4 езика, на които ще има подготвени типови бланки за туристи, станали жертва на престъпление през летния сезон. Новината бе съобщена след среща между министър Румяна Бъчварова и професионалното ръководство на МВР от една страна с туристическата й колежка Николина Ангелкова и 20-ина посланици на страните, които пращат най-много летовници у нас.

Форумът вече е традиционен 2 пъти годишно и обичайно започва с кратък разбор на отминалия зимен сезон.

Бъчварова допълни още, че по морето ще бъдат командировани допълнително 730 полицаи от страната. Тя напомни, че вече няколко години функционира добре системата, при която румънски и чешки униформени идват у нас, а през зимата е имало и гръцки.

От споменатите 730 огромното количство - около 550, ще са в ОДМВР-Бургас, като акцентът е върху Слънчев бряг, допълни главният секретар Георги Костов.

Ангелкова пък каза, че за чуждестранните гости функционира горещ телефон в министерството, както и че е издаден наръчник на туриста.

Английскта посланичка Ема Томпсън подчерта, че с колегите й са изключително удовлетворени и че е показателен самият факт, че вицепрмиерът Бъчварова е нивото, което инициира такава среща. Тя допълни че с другите амбасадори имат и дълг да информират своите граждани за спецификите, които ги очакват тук.

Георги Костов допълни, че предстоящят летен сезон ще е "изключително тежък". Той се похвали, че при ръст на туристите близо 5 % през зимния сезон, е отчетено намаление на престъпленията с два пъти и половина на Пампорово, 50 % в Банско  и 20 % на Боровец.