След разразилите се вчера спорове и съмнения, че някой у нас бламира международния одит на прокуратурата, от правосъдното министерсто съобщиха, че той все пак ще се осъществи в края на юни.

Проверката трябваше да започне на 30 май, но бе изненадващо отложена в същия ден.

РАДАН КЪНЕВ ПИТА: КОЙ САБОТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОВЕРКА НА ПРОКУРАТУРАТА

На работна среща днес в сградата на представителството на ЕК в София са изчистени техническите въпроси около мисията на четиримата прокурори, които ще изготвят независим анализ и оценка.

В присъствието на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, главния прокурор Сотир Цацаров, посланиците на Германия, Испания и Холандия, представител на посолството на  Великобритания и представителите на новата Служба за подкрепа на структурната реформа към ЕК окончателно са приети техническите условия за провеждането на експертната мисия, пишат от МП.

Представителите на България и на ЕК се съгласиха, че първата визита на четиримата прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия може да започне в края на юни. Целта е да се осигури достатъчно време за работа и подготовка на експертите, за да може те да приключат с финалния доклад до края на годината, съобщават от МП.

ЗАХАРИЕВА ЗА ЗАБАВЕНИТЕ ЕВРО ПРОВЕРЯВАЩИ: ОТ ЯНУАРИ ПРЕГОВАРЯМЕ ДА ДОЙДАТ

Анализът на четиримата прокурори ще обхване йерархичната организация в прокуратурата, специализираните структури, интегритета, отговорността и прозрачността, натовареността и мястото на прокуратурата в българската съдебна система, както и преглед на конкретни дела.