В сагата с регистрацията на новата партия ДОСТ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан се намеси лично и председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. На сайта на институцията се появи писмо на Топалов до Местан в отговор на жалбата на политика, че делото за съдебна регистрация на партията се бави.

Както Клуб Z съобщи, съдийката, на която регистрацията бе публично разпредена - Лилия Илиева, е написала разпореждане, според което съдът има претенции към устава на ДОСТ и дава конкретни препоръки за неговото редактиране и допълване. Като например:

- да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество

- да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи

- да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

КАКВО ИСКА СЪДЪТ ОТ МЕСТАН? КАКВО ЛИ НЕ...

Калоян Топалов пише до Местан, че по жалбата му за бавене на делото за регистрация е направена вътрешна проверка. Тя е установила, че "делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания".

Според председателя на СГС проверката за допустимост и редовност на подаденото заявление, обуславяща и предприемане на процесуалните действия по разглеждането му в открито съдебно заседание, е изцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото.

"Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип", пише Топалов.

И добавя, че контролът за законосъобразност на постановени съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществява по реда на инстанционния контрол или чрез самостоятелното им обжалване, в случай, че такова е предвидено.