Министър Екатерина Захариева сезира прокуратурата след излъчените днес от бТВ кадри на насилие от затвора Белене. 

Освен това тя е разпоредила проверка от Инспектората на министерството по Закона за администрацията, допълват от Министерството на правосъдието. 

Сутринта медията излъчи репортаж с кадри на сексуално и всякакъв друг вид насилие с обобщението, че в Белене "не изглежда да има надзиратели".

„Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порно филмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх”, казва пред телевизията бивш затворник. 

От позициията на МП става ясно, че трима от участниците във филмчетата са получили вътрешни присъди за "полови сношения и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол". По информация на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, показани в предаването, са от 2013 г. Още тогава във връзка с тях директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в град Левски, а съдът е постановил 4 г. ефективно на лишения от свобода Д. М. с цитираната по-горе формулировка.

Извращението е станало на 30 септември 2013 г. в 3-та килия на VІ отряд.

К. Х., в съучастие като съизвършител с И. И. Е също са получили вътрешни присъди в този размер - 4 години.

Тъй като в излъчения материал затворник разказва, че началниците дават "поръчки" на негласните тартори да наказват сурово тези, които се осмеляват да подават жалби, от министерството продължават:

По представена докладна записка от началника на затвора от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

10 от тях са регистрирани в „Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража“ към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - окръжната в Плевен, районната в Левски и ГДИН, завършват от правосъдното ведомство.