Липсват ми добрите стари времена, когато проблемите в Турция не се дискутираха и бяха пренебрегвани, разкрива нобеловият лауреат по литература Орхан Памук в интервю за италианския всекидневник "Република".

Легендарният писател е в Италия по повод премиерата на британския документален филм "Невинността на мемоарите", инспириран от книгата му "Музеят на невинността".

"През последните 15 години настъпиха драматични промени в Турция. Тези промени са много по-големи отколкото станалите през първите 50 години на живота ми. Ние платихме цената на всички проблеми, които има и по света: миграцията, ограничаването на демокрацията, натиска върху свободата на изразяване и нашите странни отношения с Европа. Затова понякога ми липсват добрите стари дни, когато в Турция проблемите не се обсъждаха и се игнорираха", заявява той в интервюто.

Не съм планирал да бъдат писателят на Истанбул, отговаря нобелистът на въпрос дали е горд да го идентифицират с мегаполиса. Но подчертава, че градът му е помогнал да открие себе си. Може би ме окачествяват така, защото през 2003 година кръстих автобиографията си "Истанбул", добавя творецът.

"Турция може да се срине. Президентът Реджеп Ердоган е виновен за несигурния климат, брутално илюстриран от смъртоносните атентати в Анкара. Нарастваща нестабилност в страната е свързана с провала на Партията на справедливостта и развитието, която не успя да постигне парламентарно мнозинство през юни", написа през октомври миналата година Памук. Статията му бе публикувана също в "Република".

"Повечето турци разбират какъв е Ердоган. Страната е разкрила неговите сметки. На първо място, че той не иска да бъде част от международната коалиция, биеща се срещу "Даеш". След това той се съгласи да направи това, което американците искаха, но в същото време започна да напада кюрдите. Хората са изненадани, в шок. Една страна в мир изведнъж се оказва в състояние на война, както срещу "Даеш", така и срещу кюрдите. Притеснен съм за Турция, защото знам, че в края на краищата Ердоган иска да управлява сам на всяка цена. Той не иска да споделя властта", коментира тогава Орхана Памук.