Във фейсбук се разпространява нова снимка с надпис на турски език на Корман Исмаилов, четвъртият в листата на Реформаторския блок. Този път на визията пише „чок гюзел“ (много хубаво, много красиво – б.р.). Исмаилов е председател на Народна партия „Свобода и достойнство“, част от РБ.

Новият „постер“ е очевидно любителски и е явно пародийно продължение на фалшивия агитационен материал, който се разпространява в социалните мрежи.

Той доби известност, след като бе разпространен във фейсбук и от зам.-председателя на ВМРО (част от коалицията с ББЦ) Ангел Джамбазки. Той вече сезира  ЦИК за агитация на турски език. Сигналът се позовава на Изборния кодекс, който изрично забранява предизборна агитация на различен от официалния български език.

От Реформаторския блок реагираха още вчера, като обявиха, че сезират прокуратурата и ЦИК за фалшификацията, включително и за нерегламентирано използване на името и логото на дясната коалиция.

„По наша информация, фалшификатът е дело на "България без цензура" и присъдружната им ВМРО, по поръчка на ДПС", заяви в сряда водачката на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева. 

Говорителят на блока Радан Кънев написа в профила си във фейсбук:

"Мафията се е охарчила да създаде този долнопробен и незаконен компромат и да го разпространи напоително. Защото ударихме Партията-майчица БСП, разкрихме най-големия корупционен скандал с "поправката Газпром", попречихме им да използват прокуратурата за да опорочат изборите. Защото на тези избори мафията има един противник, Доган и компания имат един, само един проблем - Реформаторския блок, който качи 60% влияние за две седмици. Те се борят срещу Реформаторите".

Кънев уточнява, че дясната коалиция се бори „за доверието на всеки български гражданин, независимо от вяра, етнос, възраст. На чист български език и в името на чистия български национален интерес“. 

Според публикации в медиите плакатът с турските надписи е публикуван на 14 май „в турскоезичната страница на партията на Корман Исмаилов. Страницата е създадена през февруари 2013 г. И е използвана за предизборна пропаганда на турски език както за последните парламентарни избори, така и за настоящата кампания“.

Ангел Джамбазки пък обмислял да заведе дело от частен характер за уронване на престижа, клевета и обида срещу водачката на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева. Поводът е обвинението към ВМРО, че е изготвило фалшивата визия с цел да я използва като компромат. 

Джамбазки обяви, че публикуването на агитационния материал не го прави негов автор. Той просто питал във фейсбук:

„Реформаторският блок май "агитира" на турски език. Напомням, че на избори 2013 партията на Дал и Исмаилов настояваше турския език да стане официален. Неколкократно в тази кампания Исмаилов твърди, че му е трудно и агитира сред "своите" хора да гласуват преференциално за него. На какъв език ги агитира? Вероятно не е на суахили. Кой е изработил долния клип и част ли е той от кампанията на РБ?“