"Невинен съм и ще се опитам да го докажа!"

Това заяви пред Клуб Z зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, след като Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем за това, че като генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това е настъпила щета в размер на 927 000 лева. 

Гинев стана зам-министър на транспорта по време на служебното правителство на Георги Близнашки, а след това министър Ивайло Московски го покани да остане. Той не членува в никоя партия и бе привлечен във ведомството изцяло в експертно качество.

В ранния следобед от правителствената пресслужба обявиха, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Гинев. А министър Московски му благодари за съвместната им работа и съжали за създалата се ситуация.

Според обвинението на прокуратурата като бивш шеф на НКЖИ Гинев е допуснал "умишлена безстопанственост в особено големи размери, която представлява особено тежък случай".

Става дума за ремонт на пътническата гара в Русе. Според магистратите през 2007 г. за тази цел е била проведена процедура на договаряне без обявление, от която е нямало необходимост. Общата стойност на проекта за проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи, свързани с укрепването, възстановяването и рехабилитацията на сградата на гарата е 3 120 000 лв.

От прокуратурата обясняват, че този проект следвало да бъде проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но генералният директор Гинев е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми. За изпълнител е била избрана фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от народния представител от ДПС Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати да процедурата поради непълнота на документите, които са представили.

На 22.10.2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“ ЕООД, като в договора е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лева, а за строително ремонтни дейности – 2 405 000 лева без ДДС. В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора, на „Триумф“ ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи (СМР). Изплащането на аванс за строителството е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт образец 2а.

От прокуратурата твърдят още, че Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.

"Изплащането на аванс за строителството не е  някаква нетипична процедура. Фирмата обаче наистина се оказа некоректна и предприехме действия", каза още Гинев пред Клуб Z.

Пред медията ни той уточни, че все още от прокуратурата не са го викали, за да даде показания и че не е видял документите, според които той е виновен за несвършената работа.

"Трудно ми е да коментирам без да съм видял документите", добави той.

В момента Гинев е с мярка за неотклонение „подписка“.

До повдигане на обвинение срещу него се стигна след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев, чийто имунитет главният прокурор Сотир Цацаров поиска на 7 март 2016 г. В хода на разследването са изискани договори с възложител НКЖИ, сключвани с търговци, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки. Въпросният договор е сред тях и се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи от НКЖИ и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път. Под ръководството на прокуратурата продължават следствените действия.