Не се заиграваме с ГЕРБ. Остри конкуренти сме.

Това каза председателят на ДСБ Радан Кънев, който тази вечер отговаря с видеочат на въпроси на граждани. Един от тях бе защо Реформаторският блок се "заиграва" с ГЕРБ. Въпросът бе посветен конкретно на срещата, която реформаторите имаха преди седмица с ГЕРБ, за да обсъдят мотивите за вота на недоверие, който парламентът ще гледа утре. Внесе го ГЕРБ, а темата е "Енергетика".

"Помогнахме на ГЕРБ с мотивите за вота. Пред лицето на подобен скандал (с писмото на "Газпром" и промените в закона за енергетиката, б.р.), опозицията трябва да реагира. Българският национален интерес е поставен на карта", посочи Радан Кънев и допълни, че с партията на Бойко Борисов си остават "сериозни конкуренти и политически противници".

Иначе формацията е водела разговори с различни партии за коалиране, но по думите на Кънев не и в момента, във време на предизборна кампания.

По думите на лидера на ДСБ в момента реформаторите извършвали "най-голямото обединение на десницата от десетилетия насам". Целта била да се покаже, че кризата на доверието между политиците може да бъде преодоляна. И едва след това да се преодолее и кризата на доверието между хората и политиците.

На въпрос за скромната кампания и публично присъствие на реформаторите пък Кънев посочи:

"Реформаторският блок направи избора да не лъже. Не обещаваме нищо неизпълнимо".

Посочи още, че правенето на предизборна кампания във формат, в който пет партии са в коалиция, е трудно за стиковане. И все пак с малко пари и с малко медийно присъствие, блокът бил единствената алтернатива на управлението.

Кънев прогнозира и, че реформаторите ще бъдат най-голямата изненада в смесените райони след вота на 25 май.