НИЯ КАРАДЖОВА

Студентите ще могат да кандидатстват за няколко стипендии, но ще могат да получават по свой избор след писмено заявление само една от тях. Това предвижда проект на постановление на Министерски съвет, с което се увеличават сумите за стипендиите. Те вече ще бъдат от 70 до 150 лева. Вузовете пък се задължават да изплащат сумите задължително до пето число на следващия месец.

Досега нямаше нормативни пречки студентите да получават едновременно две стипендии – държавна и европейска. До промяната обаче се стигна, след като при старта на новата оперативна програма „Наука и образование“ бе постановено, че европейските стипендии ще се дават само на студенти в приоритетни направления – инженери, информатици, педагози. По този начин студентите по право, икономика, администрация и управление, за които се смята, че пазарът на труда е пренаситен и не са приоритетни за държавата, останаха без право на евростипендии, които им носеха по 120 лева на месец.

След протести от тяхна страна бе решено, че в такъв случай държавните стипендии могат да се отпускат само за онези, които учат в неприоритетни за държавата направления.

С проекта на постановление са въведени стипендии, определени само по един от задължителните показатели - среден семестриален успех. Висшите училища ще трябва задължително да определят част от средствата за стипендии само по успех, а не и по социални критерии, което бе задължително условие досега. Каква част от сумите се заделят само за студенти с висок успех, ще се решава съвместно със студентските съвети.

Увеличен е и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти. От 200 лв. парите стават 300 лева. Средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендии за 2016 г. и 2017 г. ще бъдат увеличени с до 20%. При възможност за осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет, средствата ще бъдат увеличавани с минимум по 10% спрямо предходната година за 2018 г. и 2019 година.