Провеждането на конгрес на Реформаторския блок сега  противоречи на първоначалното споразумение на РБ, спред което съюзен конгрес се прави само за избор на Граждански съвет, а обединение е възможно след пълен цикъл от избори заедно. 
Това каза в предаването „Недела 150“ на БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторитеи заместник-председател на ДБГ.

"От ДБГ настояваме на всяка цена да има единен кандидат за президент, който не само да повтори резултата на РБ от последните парламентарни избори, но и да търсим съмишленици и партньори, с които да го увеличим значително", каза още Зеленогорски. 

Той посочи, че вече заседава контактната група на РБ, в която участват всички партии и която ще начертае стъпките за издигането на кандидат-президента, профила му и ще обсъди конкретни имена.

Според Зеленогорски номинацията на Реформаторите трябва да бъде обединителна демократична фигура с евроатлантическа насоченост, която да има силна позиция за образованието, борбата с корупцията и връщането на върховенството на закона.

"Трябва да бъде гарант за националната сигурност на страната", допълни Зеленогорски. 

Според него не било необходимо да се минава през конгрес, за да се избере кандидат, който ще сплоти Блока.

"За конгрес можем да мислим след президентските избори, но той е само една стъпка, преди това трябва да имаме ясна представа накъде сме тръгнали", добави той.

И добави:

"Хората искат дългосрочна перспектива. Бях свидетел на разпада на СДС, на Синята коалиция, ако сега самоубием РБ, това ще е последният разпад вдясно."