Разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова е оттеглила тъжбата и исковата си молба, които беше подала срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с твърдението, че й отправил обиди и заплахи по време на работна среща в кабинета му. Това съобщава "Капитал", цитирайки собствен "запознат с делата източник".

В молбата си за оттегляне на иска в Софийски градски съд Ценова е записала, че в "дух на добра воля и разбирателство" и предвид факта, че "Борислав Сарафов е изразил съжаление за нанесените ми обиди", решава да оттегли иска си срещу зам-.главния прокурор.

Скандалът тръгна също от "Капитал", където писаха за това как дясната ръка на Сотир Цацаров е извикал във ВКП две разследващи полицайки на аферата с фирма Агромах" и ги е унижавал пред директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и др.

ПОЛИЦАЙКА СЪДИ "ДЯСНАТА РЪКА" НА ЦАЦАРОВ

Три дни след като стана ясно, че полицай Ценова е завела двете дела, през сайта на прокуратурата Борислав Сарафов излезе със становище, в което на практика обвини в корупционно поведение и заговор срещу него ръководството на Софийския градски съд, медиите, писали по случая, и самата дознателка.

Г-Н САРАФОВ, НЕРДЕ КАПИТАЛ, НЕРДЕ КЛУБ Z, НЕРДЕ КАМЪКЪТ В ЧЕПИКА - СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

Интересни са поне две неща - сумата от 30 000 лв., която полицайката бе посочила като претендирано обезщетение, и от която може да се съди, че надали са се обръщали към нея с "уважаема колежке, не сте права" (например frognews.bg написа материал под въпросителна: "Питал ли е Борислав Сарафов: Ти свирка правила ли си?!")

И второ - гибелният гняв величав на Сарафов, разположен на цели 8800 знака на 30 май на държавния сайт на държавната прокуратура, не даваше никакви индикации, че авторът му се разкайва.

Оттеглянето на исковете най-вероятно означава, че двете дела срещу зам.-главния прокурор ще бъдат прекратени, прогнозира "Капитал". Извинението на Сарафов на практика потвърждава твърденията на разследващата полицайка.

Казусът повдигна редица въпроси, които обаче остават без отговор - съвпада ли поведението (както в кабинета му, така и впоследствие) на втория по ранг в държавното обвинение с етичните стандарти, има ли пропуски в работата по дела от висок обществен интерес в прокуратурата.

Нито ВСС, нито съдебният инспекторат смятат, че могат да направят нещо по случая, защото твърдят, че след приемането на промените в конституцията в края на 2015 г. се е получил институционален вакуум и очакват приемането на внесените в края на миналата седмица промени в Закона за съдебната власт, пише "Капитал", т.е. - подобни казуси тепърва ще отиват в Инспектората.