Милионерите от Азия вече контролират по-голямо благосъстояние от тези в Северна Америка, Европа и другите региони. Това показва нов доклад на финансовата компания "Капджемини".

Основно благодарение на Китай и Япония, се оказва, че богатството на азиатските милионери се е увеличило с 10 на сто през миналата година, показват данните на Световния доклад на благосъстоянието.

Милионерите по света държат имане на обща стойност от почти $60 трилиона, което е четири пъти повече в сравнение с нивото от преди 30 години.

Според "Капджемини" богатството на световните милионери ще нарасне до 100 трилиона долара до 2025 година.

Въпреки забавянето на китайската икономика и слабостите на японското производство през миналата година броят на хората, разполагащи с активи за повече от 1 000 000 в зелено в Азия се увеличава. Според компанията за финансови анализи това се дължи основно на сектори като финансовите услуги, технологиите и здравеопазването.

Милионерите от най-големия континент разполагат с богатство в размер на $17.4 трилиона, докато северноамериканските им колеги са с общ актив от $16.6 трилиона, се казва в доклада.

"Ако този темп на растеж се запази, то азиатско-тихоокеанският регион най-вероятно ще продължи да бъде доминиращата сила и през следващото десетилетие, контролиращ 40 процента от световното богатство - повече отколкото събират Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Африка взети заедно", обясняват от "Капджемини".

През миналата година заради слабите резултати на пазара на недвижимости в САЩ ръстът на благосъстоянието на милионерите в Северна Америка бе само 2,3%. Но пък именно САЩ продължава да е държавата с най-много хора, чието богатство се измерва със седемцифрено число в долари. Милионерите там са 4.45 милиона.

Богаташите от Европа са увеличили активите си с 4.8% през миналата година, като леко изненадващо по брой на милионерите на Стария континент води Испания, която в момента има рекордно висока безработица.