Да използваш повода с неимоверната натовареност на "мастодонта" Софийски районен съд, за да разкритикуваш председателя на... Градския Калоян Топалов (отколошен "любимец" на ВСС). И накрая в целия словесен поток да декларираш, че подкрепяш предложението на Сотир Цацаров от миналата седмица да се подсили... съдът в Царево.

Накратко, с това се занима днес съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която трябваше да се запознае с резултатите от проверка на най-големия съд в страната - СРС, разпоредена от председателя на СГС - Калоян Топалов.

Доклада представи Галя Георгива, която първо адмирира това, че Топалов е упражнил контрол над по-долната инстанция.  

За Гражданското отделение докладът е кратък, но е синтезиран. При случайното разпределение е констатирано, че се спазва стриктно разпоредбата на закона... Добре е, че настоящото ръководство на СГС е проверило районния съд.

В Наказателното отделение проверката е изключително подробна. Проверил е състав по състав, каза тя.

Георгиева посочи още, че от страна на ръководството са установени драстичните примери на стари дела, обърнато е внимание на съдии, които системно бавят изписването на актовете и по отношение на тях има образувани дисциплинарни производства.

Тя се озадачи само, че някои магистрати гледат по 200 дела годишно, а други по 250-280. 

Намеси се Калин Капакчиев, че диспропорцията в числата вероятно идва от голямото текучество в съда, т.е. - че в статистиката се броят актовете на магистрати, които не са правораздавали цяла година там. 

В СРС са над 1/3 от всички наказатални дела в страната и почти 40 % от всички граждански. Ще дам пример, че делата се разглеждат от около 140 съдии, при положение че всички районни съдии в страната са над 900, каза Калпакчиев.

Той изрази мнение, че диспропорцията е толкова голяма, че независимо от отпуснатите през последните 3 г. (т.е. - откакто този ВСС действа, б.а.), нови щатни длъжности, не може да се реши генерално проблемът.

Иначе аз съм убеден, че няма как системата толкова неравномерно да разпределя делата, обяви той.

Тук обаче Георгиева се сети, че проверяващите не са направили проверка на качеството на работа, а само на количествени показатели.

Качеството на актовете! Може би това е пропуск на самия председател на СГС. Ние непрекъснато говорим, че е мастодонт СРС, но трябва да се проверява качестото на съдебните актове, изненадващо "взе завоя" Георгиева.

Намеси се Камен Иванов, че това няма как да стане в рамките на такава проверка (статистиката за потвърдени или отхвърлени актове всъщност заляга в годишния доклад на горната инстанция - СГС, б.а.). 

За качеството на съдебния акт може да се съди, когато той влезе в сила. Не знам как проверяващите ще проверяват един съдебен акт – на основата на какви критерии, попита Иванов.

Милка Итова се включи, че утре Комисията по атестиране и конкурси ще се срещне и с председателя на районния Методи Лалов, и на градския съд Калоян Топалов. Що се касае до качеството на съдебните актове, това е предмет на проверка, анализ, и обобщаване, каза и тя.

Председателят на ВКС Лозан Панов напомни, че в СРС има състав, който е приключил 691 дела за година.

Това само като цифра показва натовареността на нашите колеги. Това показва неимоверните им усилия да се преборят с тези дела, и то няма как да не повлияе на качеството, поясни Панов.

Галя Георгиева обаче се включи, че Районен съд-Царево е вторият най-натоварен след СРС, а председателят му работи може би с над 100% натовареност.

И на сладвещото заседание ще внеса едно предложение за РС-Царево, каза тя.

Минлата седмица членовете на Съета се изпокараха зверски, защото не мина предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде извънредна работна група, която форсмажорно да командирова магистрати по границата.

ЦАЦАРОВ КЪМ СОНЯ НАЙДЕНОВА: НИКОГА НЯМА ДА СЕ НАДСКОЧИТЕ

След като дискусията неочквано отпътува в посока Царево, Калин Калпакчиев пак се включи с апел да не се спекулира с темата и да не се противопоставят съдиите от различните краища на странта. И напомни, че по тяхно искане от вчера имат справка за натоварването на всички съдилища от всички погранични райони на страната. Както и от административните, където съответните актове биват обжалвани.

Данните ще бъдат бобщени и другия вторник ще ги внесат с предложние на съдийската колегия.

Включи се Милка Итова, че не само трябва да се създаде работна група, както предложи главният прокурр, а тя трябва да бъде междуведомствена – и с МВР и др.

Накрая колегията реши, че приема за сведение доклада за дейността на СРС.