Само Грузия води България по смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха, показва доклад на Международната агенция по енергетика. 

Става въпрос за смъртни случаи, свързани с опасни количества серен диоксид, азотни оксиди, паркови частици, и други. Те повишават шанса за смъртоносни заболявания на белите дробове, заболявания на сърцето, много видове рак. 

Гигантите в замърсяването като Китай и Индия са няколко места назад, тъй като изследването се базира на смъртни случаи на 100 000 души, тоест пропорционално. Като абсолютна стойност Китай е несъмнен "шампион".

Няколко са причините Грузия да е на първо място, и те в голяма степен важат и за България.

И в двете държави е изключително висока употребата на стари дизелови двигатели. Също като при нас, грузинският автопарк е съставен предимно от коли на над 10-15 години. Макар да е по-икономичен, дизелът води до изхвърлянето на много повече прахови частици и азотни оксиди в атмосферата. Именно липсата на дизелови двигатели е една от причините САЩ да е толкова ниско в класацията.

Това, което дава на Грузия "едни гърди напред" е факта, че редовни проверки на вредните емисии от колите просто не се правят, собствениците на коли рядко сменят катализаторите, когато се изхабят, в страната се предлагат и много горива с лошо качество, предпочитани, разбира се, заради по-ниската цена.

Замърсяването в по-бедните страни пък е свързано с високата употреба на въглища и дървесина за отопление и енергия. Държави в Африка и Централна Азия страдат много именно от това вътрешно замърсяване, което остава в домовете на хората дълго след като природните горива са били изгорени.

18 000 души умират всеки ден от замърсяване на въздуха в целия свят.

Докладът на Международната агенция по енергетика обаче не е просто статистически некролог - той предлага различни политики, глобални и местни, срещу проблема. Инвестициите в зелена енергия и по-строгия контрол на емисиите вече са ключови за много държави, и се налагат все повече по света.

"Модерната енергия е изключително важна, но чистият въздух е нашият най-ценен ресурс", пише в заключение директорът на Агенцията д-р Фатих Бирол.