Игрален филм, посветен на музиканта Еди Казасян и певицата Леа Иванова, се състезава на Московския кинофестивал (23 – 30 юни), където председател на журито тази година е Ивайло Христов, спечелил голямата награда миналата година с „Каръци“. „Пеещите обувки“ е на режисьора Радослав Спасов и разказва как след промените у нас горещо обичаната от Еди жена, Леа, е била огласена като доносник на Държавна сигурност. Сравнявайки документи от архивите със собствените си спомени, Казасян се опитва да разбере какво действително е било мястото му в нейния живот. 

„Пеещите обувки“ се състезава с още 12 филма в конкурсната програма на фестивала. Победителите ще бъдат обявени в четвъртък.

Ролите на Леа и Еди се изпълняват от няколко актьори – в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Ернестина Шинова, панагюрката от X Factor Донна Бангьозова и детето Киара Столарски, а Едуард въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и Любов Любчева.

Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова и Радослав Спасов.

По думите на Радослав Спасов, идеята за филма идва, когато преди години срещнал Еди Казасян (1930 – 2004) в момента, когато музикантът тъкмо разбрал, че Леа Иванова се е омъжила за него под натиска на ДС:

„Тогава седнахме на пейката и дълго мълчахме. В този момент ми хрумна, че от тази история би се получил отличен филм.“

Филмовата история е базирана на документите от Държавна сигурност и спомените на Еди Казасян.

Спасов засне и документален филм за любовта на Леа и Еди – „Страсти по Леа“. В основата на повествованието стоят лентите, които Еди Казасян е снимал с 8-милиметрова камера и е запечатал семейни събирания, концерти и турнета, пътуванията им по света. Срещат се през 1955 г., женят се през 1957-а и живеят заедно 30 години. Във филма е описан и периода, когато тя е лежала в концлагер заради страстта си към джаза.

Площад Славейков.