Има много гласове, които говорят за това, че законът по някакъв начин ограничава човешките права, но трябва да е ясно, че това е разумно ограничаване.

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред бТВ предстоящия за внасяне нов Закон за противодействие на тероризма (България до момента няма такъв, а различни мерки, "разхвърляни" из нормативната база, б.р.).

НОВ ЗАКОН: ДО 10 SIM КАРТИ НА ЧОВЕК, САМО ПО ПОДОЗРЕНИЕ ВИ БРОЯТ ОТ ИДИЛ

Според Цацаров законът, който предвижда и доста извънредни правомощия на полицията и военните при заплаха от атентат, бързо трябва да бъде внесен и гласуван от парламента.

"Този закон според мен трябва да влезе в Народното събрание по възможно най-бързия начин и народните представители бързо да се произнесат по него. Това е необходимо", каза главният прокурор.

Той каза, че познава аналогичното законодателство в много други страни и че българският проект „не е създаден на базата на свободно творчество от хората“.

Той допълни още, че в момента няма пряка терористична заплаха, но се работи с ДАНС и МВР по всеки сигнал, макар и с ниска степен на достоверност.

"Медиапул" отбелязва, че малко преди това същия призив за бързото приемане на антитерористичния закон отправи председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов.

Според предложения проект ще може да се забранява достъпът до интернет, да напускат страната, да се срещат с определени лица и дори да се отнемат личните документи на хора, дори само заподозрени в съпричастност към терористични организации. Известно е, че МВР и ДАНС нямат никакво задължение да осветляват или  да мотивират публично "подозренията" си.

Пред "Медиапул" известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев коментира, че "има една глава от закона, посветена на превантивните мерки, от която става ясно, че едни хора в МВР и ДАНС, вероятно със съдействието на прокуратурата, се опитват със закон да ни откраднат конституцията, да ограбят наши основни конституционни права".

Междувременно на кръгла маса днес за предизвикателствата пред сигурността на страната Румяна Бъчварова обяви, че за България няма потенциална заплаха за тероризъм.

Тя коментира и Националния оперативен щаб, предвиден също в новия закон.

"Това е върху, което работим - обсъждане на концепция, по която мисля, че нямаме много големи различия дори и политически. А примерите, които дадох, показаха, че има смисъл, защото в последната една година на практика го осъществяваме. -

Националният оперативен щаб се състои от представители на всички служби за сигурност, ръководи се от МВР, участва МО, в зависимост от темите - и други министерства. Следим средата за сигурност - когато има извънредна ситуация, действаме като оперативен щаб", поясни вицепремиерът и вътрешен министър.

От думите й става ясно, че щабът практически действа от около една година. "Това е формат, в който се представя актуалната информация, обсъжда се и се преценява има ли реален риск, повишен ли е, намален ли е, какви са действията", каза Бъчварова, цитирана от "Фокус".